open-navfaktor-logo
search
Iz Sarajeva i s mora do USK
Turisti iz arapskih zemalja uglavnom unajmljuju vikendice pored rijeke Une
Svi turisti iz arapskog svijeta koji dođu u Sarajevo idu i u Krajinu, a tamo nema velik broj kreveta u hotelskom smještaju, ali to u ovom trenutku i nije problem jer turisti iz arapskih zemalja radije borave u vikendicama kraj rijeka.
26.07.2021. u 08:48
get url
text

- U Unsko-sanskom kantonu, istina je, nemamo velikih lanaca hotela koji mogu primiti odjednom 500 turista. Zato imamo veliki broj kreveta u vikendicama, odnosno u vikendicama ima više kreveta nego u hotelima. Ipak, svake godine u privatnom sektoru kada su u pitanju hoteli gradi se ponešto. Prije dvije godine napravljen je jedan hotel sa 110 kreveta. U Orašcu kod Nacionalnog parka Una napravljen je hotel sa 100 kreveta i to je njemačka investicija – ističe Armin Amidžić, direktor Turističke zajednice Bihać.

Turisti iz arapskih zemlja u Unsko-sanskom kantonu provedu najmanje dvije noći.

- U prosjeku ostanu dva dana, ali ima i priličan broj turista koji ostanu najmanje sedam dana. Oni većinom iznajmljuju vikendice uz rijeku. Njih najviše zanima voda, da posjete nacionalni park i da imaju svoju privatnost jer oni dolaze sa kompletnim porodicama – kaže Amidžić.

Pored turista iz arapskih zemalja najviše je domaćih turista iz BiH, pojašnjava naš sagovornik.

- Navala domaćih turista nastala je početkom pandemije koronavirusa i to su uglavnom domaći turisti koji prvi put posjećuju Bihać. I njima je nezaobilazan nacionalni park, rado se voze lađama i obilaze grad Bihać. Uglavnom dolaze preko vikenda i provedu kod nas dvije-tri noći. Ima i turista iz Belgije, Francuske, Njemačke. Oni dođu u Hrvatsku i kada se vraćaju s mora, posjete i Bihać i ostanu nekoliko dana. Tako isto i turisti iz arapskih zemalja dođu u Sarajevo avionom, a onda posjećuju i Unsko-sanski kanton – pojašnjava Amidžić.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.