Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da je do sada u operaciji “Izvor mira“ na sjeveru Sirije neutralizovano ukupno 459 terorista.

U saopćenju se navodi novi broj neutralizovanih terorista, te da su turske snage u subotu uspješno nastavile provođenje operacije istočno od Eufrata. Dodaje se da su u sklopu operacije sa kopna i iz vazduha uspješno pogođeni brojni ciljevi terorista PKK/PYD-YPG.

Turske snage su 9. oktobra pokrenule vojnu operaciju “Izvor mira“ na sjeveroistoku Sirije, odnosno u pograničnom pojasu na istočnoj obali Eufrata koji je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je da je cilj operacije da se eliminacijom terorističkih elemenata osigura turska granica te spriječi uspostava terorističkog koridora. Cilj je i uspostava sigurne zone za povratak sirijskih izbjeglica i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije.

Turska upozorava da teroristička organizacija PKK i njen sirijski ogranak YPG/PYD predstavljaju najveću prijetnju budućnosti Sirije, jer ugrožavaju njen teritorijalni integritet i cjelovitost.