open-navfaktor-logo
search
Akcija
Turske snage na sjeveru Iraka neutralizirale jednog od najtraženijih terorista PKK-a
U akciji je neutraliziran Musluh Ike, koji je koristio i kodno ime "Tekoser Zagros", a riječ je o čelniku terorističke organizacije PKK-a u regiji Metina
04.11.2019. u 08:49
get url
text

Turske snage sigurnosti izvele su uspješnu antiterorističku akciju na sjeveru Iraka i neutralizirale jednog od najtraženijih terorista PKK-a, javlja Anadolu Agency (AA). Akciju su izveli pripadnici Turske obavještajne službe (MIT) i Turskih oružanih snaga (TSK) u planinskoj periferiji Metina.

U akciji je neutraliziran Musluh Ike, koji je koristio i kodno ime "Tekoser Zagros", a riječ je o čelniku terorističke organizacije PKK-a u regiji Metina. Ike se PKK-u pridružio 90-tih godina prošlog stoljeća, a učestvovao je u brojnim terorističkim napadima i aktivnostima na području pogranične turske provincije Hakkari.

Riječ je o teroristi koji se nalazi na Crvenoj listi najtraženijih terorista u Turskoj. PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Planinske regije Kandil, Gara, Metina, Avashin-Basyan, Hakurk i Zap nalaze se na sjeveru Iraka i predstavljaju glavno gnijezdo terorističkog pokreta PKK-a. Turske snage provode opsežnu borbu protiv terorista PKK-a unutar Turske i na sjeveru Sirije i Iraka.

Vojne operacije u pograničnim regijama bazirane su na pravima Turske zasnovanim na međunarodnom pravu na samoodbranu i rezolucijama Ujedinjenih nacija koje se tiču borbe protiv terorizma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.