U odnosu na prošli izvještaj, broj blokiranih računa poslovnih subjekata povećan je za 127, a broj firmi koje imaju bar jedan blokiran račun za 120.

U novom izvještaju, koji sadrži 3.949 stranicau , pobrojani su poslovni subjekti iz svih sfera društvenog života, od privrednih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun. iz dva razloga.

- Prvi je što bi davanjem moje ostavke u Kolegiju automatski bilo upražnjeno mjesto predstavnika Bošnjaka, a Kolegij djeluje i radi na bazi konsenzusa, ali kvorum čine dva člana Kolegija. Ako bih automatski dao ostavku, to bi bilo krajnje neodgovorno, u Kolegiju ne bi bio predstavnik bošnjačkog anroda