Iz Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova (MUP-a) potvrđeno je kako značajno povećanje broja ilegalnih migranata, utječe i na sigurnosnu situaciju.

- U posljednje vrijeme primijetan je priliv velikog broja migranata na područje USK, tako da prema našim podacima svakodnevno u Bihać dolazi 100 migranata. Do sada su evidentirana njihova 53 krivična djela, među kojima su ubistvo, pokušaj ubistva, teške krađe, napad na službena lica i brojne provale i otuđivanje lične imovine - izjavila je glasnogovornica MUP-a USK Snežana Galić.

Održan je i sastanak Operativne grupe za situaciju s migrantima, na kojem je konstatovano nezadovoljstvo radom međunarodnih organizacija, ali i nadležnih državnih institucija.

- Razočarani smo odnosom Međunarodne organizacije za migracije (IOM), jer su do sada mnogo toga obećali i najavili, a skoro ništa do sada nisu realizirali. Poslat ćemo urgenciju, jer je krajnje vrijeme da se pronađe adekvatno rješenje za smještaj migranata koji ovdje borave - ustvrdio je premijer USK Husein Rošić.

Dodao je kako će se i dalje insistirati na maksimalnom angažmanu policijskih službenika, odnosno da će biti prisutni na gradskim ulicama 24 sata, uključujući i pripadnike Jedinice za podršku MUP -a USK.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić također je na kolegiju gradonačelnika i načelnika općina na području USK ponovo apelovao na nadležne institucije da napokon pronađu adekvatno rješenje za organizovani smještaj nekoliko hiljada migranata u ovom gradu, odnosno da se mora obratiti pažnja na sigurnosnu situaciju u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.