open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
U Donjecku se vode žestoke borbe, SAD procjenjuje 200.000 vojnih žrtava u ratu na obje strane
Ukrajinske snage su odbile nove ruske napade u istočnoj oblasti Donjecka, gdje Moskva nastavlja sa ofanzivom u pravcu Bahmuta i Avdijevke, saopćio je Generalštab ukrajinskih oružanih snaga, dok je najviši američki general upozorio na "ogromnu količinu" patnje i žrtava koje je rat donio Ukrajincima, javlja Slobodna Evropa.
10.11.2022. u 13:22
get url
text

Do žestokih borbi na istoku došlo je kada je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio povlačenje sa zapadne obale rijeke Dnjepar u djelimično okupiranoj oblasti Herson u Ukrajini, u posljednjem očiglednom neuspjehu Moskve na bojnom polju na jugoistoku Ukrajine.

Ruske snage su izvele raketne i zračne udare i gađale raketama više od 30 naselja u oblastima Donjecka, Luganska, Dnjepropetrovska, Zaporožja, Nikolajeva, Suma i Hersona, saopćila je vojska.

Američki general Mark Milley, predsjedavajući Združenog generalštaba, rekao je da je oko 100.000 ruskih i 100.000 ukrajinskih vojnika ubijeno ili ranjeno u ratu, što je najveća procjena koju je do sada ponudio jedan zapadni zvaničnik.

Milley je, govoreći na događaju u New Yorku, također sugerirao da je oko 40.000 civila poginulo nakon što su bili zahvaćeni sukobom.

Procjene nisu mogle biti nezavisno potvrđene.

I Kijev i Moskva pažljivo čuvaju broj žrtava.

U posljednjem ruskom ažuriranju u septembru navodi se da je od početka sukoba 24. februara ubijeno 5.937 vojnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.