open-navfaktor-logo
search
Solidarnost
U Istanbulu protestna šetnja zbog uvjeta u zatvorima u Egiptu
Okupljeni su isticali transparent "Muslimani ne poginju glavu pred tiranijom" i uzvikivali slogane "Egipatski narod nije sam" i "Sisi ubica"
11.12.2019. u 10:13
get url
text

U Istanbulu je, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, održana protestna šetnja kojom su okupljeni željeli ukazati na teške uvjete u zatvorima u Egiptu.

Organizator je Grupa za solidarisanje egipatskim zatvorenicima, a građani i predstavnici nekoliko nevladinih organizacija okupili su se ispred džamije Fatih gdje su istakli transparent "Muslimani ne poginju glavu pred tiranijom".

Grupa je uzvikujući slogane "Egipatski narod nije sam", "Sisi ubica" i tome slično hodala do parka Sarachane.

Sena al-Baltaji, supruga jednog od lidera Muslimanskog bratstva (Ihvan) Muhammada al-Baltajia i majka Asme al-Baltaji, koja je ubijena tokom protesta u Egiptu, kazala je kako su se okupili da bi govorili o ljudskim pravima, ali da tih prava nema u Egiptu te da se trude da ih bude.

{$galerijaFotografija}

Dodala je kako je njenu kćerku na trgu Rabia usmrtila Sisijeva hunta, a da su njen suprug i sin sada u zatvorima. Dodala je kako je njenom suprugu oduzeto pravo čak i na uzimanje lijekova.

Al-Baltaji je pojasnila kako se u egipatskim zatvorima, već šest godina nalazi najmanje 60.000 ljudi, većinom mladih ljudi, među kojima su i njen suprug i sin.

Dodala je kako su deseci ljudi bačeni u samice, a da ne ispunjavaju ni najmanje ljudske zahtjeve.

- Ne zaboravite, i najmanji poziv i protest odavde bit će nada u Egiptu onima koji su je počeli gubiti. Sjetit će se da imaju braću u Turskoj i drugim dijelovima svijeta - rekla je al-Baltaji prilikom obraćanja okupljenima.

Noha Kasim, čiji se suprug nalazi u egipatskom zatvoru, kazala je kako je teško opisati ono što se dešava u Egiptu te govorila i o mučenjima s kojima se zatvorenici i zatvorenice suočavaju i da im ne bude ukazana čak ni ljekarska pomoć.

Egipatski aktivista Omer al-Shuveykh tvrdi kako je bio povrdgnut mučenju u zatvoru i da ne treba vjerovati lažima egipatskih medija. Poručio je kako su rane na njegovom tijelu najveći dokaz tiranije koja se dešava u Egiptu.

Prisutnima se obratio i čelnik IHH-a Bulent Yildirim koji je kazao kako se patnje dešavaju u Egiptu, Siriji, Istočnom Turkestanu, ali i drugim dijelovima svijeta.

Ipak, smatra kako će doći dan kada će ove patnje biti dio prošlosti.

20191211_2_39782276_50257835.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.