open-navfaktor-logo
search
Vrijeme i zdravlje
U narednim danima temperature do 37 stepeni, ljekari savjetuju kako se ponašati
Djeca nemaju razvijen centar za termoregulaciju, ne mogu se odhrvati visokoj temperaturi i vlazi. Simptomi pregrijanosti tijela i sunčanice, koja je moguća, mogu biti vrlo nezgodni i opasni, kaže prim. dr.  Tihomir Bera, dežurni ljekar u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć 
10.06.2019. u 13:09
get url
text

Nakon iznimno toplog vikenda, i naredne dane obilježit će visoke temperature, a živa će se, kako su nam kazali u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, u južnim i sjevernim dijelovima zemlje, penjati i do 37. podioka.

- Prema našim prognostičkim kartama, lijepo vrijeme očekuje nas i u narednih pet dana. Danas će u cijeloj zemlji biti dosta sunca, a temperature će ići i do 35 stepeni Celzijusa. Slično će biti i sutra, s tim da su u centralnim i istočnim područjima mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi. Vjetar će biti slab do umjeren, zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnje temperature kretat će se između 15 i 20 stepeni, a najviše dnevne od 30 do 35 stepeni Celzijusa. U srijedu također, sunčano, kao i u četvrtak i petak. Jutarnje temperature između 15 i 21 stepen, a najviše dnevne od 30 do 37 stepeni Celzijusa - kazala nam je Ismira Ahmović, meteorologinja.

U Hitnoj pomoći povećan broj pacijenata 

Iako se najpouzdanije prognoze daju za narednih pet dana, Ahmović je istakla kako bi visoke temperature trebale obilježiti i sljedeći vikend.

- U subotu, 15. juna, temperature će biti, također, dosta visoke, u jutarnjim satima između 17 i 21 stepen, na jugu i sjeveru do 24, a najviše dnevne od 33 do 37 stepeni Celzijusa. U nedjelju, 16. juna, u centralnim i istočnim dijelovima zemlje mogući su kratkotrajni pljuskovi, ali će temperature i dalje biti visoke, pa će se jutarnje kretati između 19 i 24 stepena, a najviše dnevne između 30 i 36 stepena Celzijusa - dodala je Ahmović.

Visoke temperature povećale su i broj pacijenata, koji su se proteklog vikenda javljali u Zavod za hitnu medicinsku pomoć. Kako nam je kazao prim. dr. Tihomir Bera, dežurni ljekar, tokom jučerašnjeg dana kroz Hitnu pomoć prošlo je 550 osoba koje su tražile ljekarsku intervenciju.

- Ljudi nam dolaze sa različitim tegobama, od ozbiljnih infarktnih stanja, do banalnih, kao što je bol u grlu. Građani se jednostavno ne mogu odviknuti od pogrešne navike, a to je da prođu tri doma zdravlja, pa dođu u Hitnu pomoć. To je apsurd! Jutros smo imali slučaj da nam je došla gospođa koja nije mogla čekati da dođe na red u domu zdravlja, kojem pripada. Stigla je nervozna, odmah bi se svađala. To je, nažalost, svakodnevnica u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć – kaže Bera.

S obzirom na to da meteorolozi do kraja sedmice najavljuju visoke temperature, ljekari upozoravaju građane na oprez. Najviše pažnje trebaju povesti hronični bolesnici, djeca i trudnice iako, prema riječima Bere, temperature koje se penju do 37 podioka, ne prijaju nikome, pa ni najzdravijim.

- Koža je naš najveći organ i najviše je izložena štetnim UV i UVB zracima, pa prije svakog izlaska treba je namazati debljim slojem kreme. Važno se adekvatno obući, izabrati odjeću od prirodnih materijala, poput pamuka i lana u svijetlim bojama, a glavu i oči zaštititi šeširom, kačketom i sunčanim naočalama. Prehrana treba biti lagana, zasnovana na sezonskim namirnicama, sa puno voća, povrća, nemasnog mesa koje je najbolje kuhati, nikako pržiti. Ono što je presudno u danima kada vladaju velike vrućine, jeste uzimati više tečnosti, najbolje obične izvorske vode ili biljnog čaja, ali nikako iz frižidera. Prozore ne otvarati tokom dana. Kuća se može prozračiti rano ujutro, a onda navući roletne – naglasio je Bera i dodao da hronični bolesnici trebaju redovno uzimati propisanu terapiju.

Poslodavci trebaju povesti računa o radnicima

Posebnu pažnju treba posvetiti najmlađima.

- Djeca nemaju razvijen centar za termoregulaciju, ne mogu se odhrvati visokoj temperaturi i vlazi. Simptomi pregrijanosti tijela i sunčanice, koja je moguća, mogu biti vrlo nezgodni i opasni. Zbog toga u šetnju treba ići rano ujutro ili uvečer – kaže Bera.

Onima koji nisu radno aktivni, preporučuje se da u vrijeme najvećih vrućina, a to je između 10 i 16 sati dnevno, ne izlaze vani bez prijeke potrebe.

- Oni koji su radno aktivni, naročito oni koji rade na otvorenom, poput građevinskih radnika, moraju imati adekvatnu odjeću koja će ih zaštititi i piti što više tečnosti. Naravno, poslodavci su ti koji bi trebali povesti računa o zdravlju svojih radnika i donijeti odluke da se tokom velikih vrućina radi drugačije. Primjera radi, da se počinje raditi ranije, a da se u vremenu od 10 do 16 sati prave češće pauze – istakao je Bera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.