Rusija je danas izvijestila da ima 2.558 novih slučajeva zaraze te je u toj zemlji sada 18.328 slučajeva zaraze koronavirusom.

Tokom noći umrlo je 18 osoba kojima je dijagnosticiran COVID-19, bolest koju izaziva novi koronavirus, i sada je ukupno zabilježeno 148 smrtnih slučajeva.

Broj umrlih, iako raste, za sada je mnogo manji nego u najteže pogođenim zemljama poput Sjedinjenih Država ili Italije.

Moskva, najteže pogođeno područje, i nekoliko drugih regija uveli su zabranu kretanja, naredivši građanima da ostanu u kućama osim za nabavu hrane, hitnih medicinskih intervencija, iznošenje smeća ili odlaska na posao ako je to apsolutno nužno. 

Putin je kritizirao, kako je rekao, nemar u nekim regijama zbog kojeg se zaraza proširila u nekim sredinama i pozvao regionalne čelnike da iskoriste zaostatak za Moskvom od tri do četiri sedmice

- Ta rezerva vremena može se brzo istopiti i ne smije se lakomisleno potrošiti, mora se najučinkovitije iskoristiti - rekao je Putin dužnosnicima na sastanku održanom putem videoveze. 

- Imamo mnogo problema, nemamo ništa čime bismo se trebali posebno hvaliti i definitivno se ne smijemo opustiti - dodao je.

Putin je dužnosnike pozvao da u borbu protiv širenja COVID-19 razmotre pozvati rusku vojsku, napomenuvši kako je ona posljednjih sedmica poslala ljekare i medicinsku opremu u Italiju i Srbiju. 

 Sličan potez slanja pomoći SAD-u razljutio je ruske kritičare Kremlja koji su to ocijenili javnom predstavom u kojoj se rasipaju sredstva koja nedostaju samim ruskim regijama.

Kremlj je takve ocjene odbacio i rekao da Moskva sada može u budućnosti očekivati pomoć Sjedinjenih Država.

- Morate, naravno, iskoristiti to iskustvo i imate na umu sve te opcije, uključujući ministarstvo odbrane koje, ako je potrebno, može i treba biti uključeno -, rekao je Putin.

Putin je rekao da su sredstva koje je vojska poslala "tek dio onoga što ministarstvo odbrane ima" i da su "glavna sredstva još uvijek u rezervi, tako da to trebati imati na umu". 

Grad Moskva je u ponedjeljak pokrenuo internetsku stranicu novog sistema za izdavanje dozvola za kretanje. Od srijede će građani u ruskoj prijestolnici morati tražiti dozvolu prije korištenja javnog prijevoza ili svojih automobila i drugih vozila. 

No u ponedjeljak ujutro stranica je bila dostupna s prekidima za što su vlasti okrivile hakerske napade od kojih su neki, rekli su, došli iz inostranstva.

Moskovski centar za krizna stanja rekao je da je bez obzira na napade uspio izdati 1,8 miliona dozvola za korištenje javnog ili privatnog prijevoza za kretanje po gradu.