Prvi globalni forum za izbjeglice, koji je održan u Ženevi, završen je u srijedu, a Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) saopćio je kako prve analize ukazuju da je obećano 7,7 milijardi dolara za bolje uslove života izbjeglica.

UN-ov visoki komesar Filippo Grandi saopćio je kako su na forumu vidjeli određeni pomak na dugoročnom planu kada je riječ o izbjeglicama.

U saopćenju UNHCR-a navodi se kako prve analize ukazuju na to da je došlo do obećanja značajnih finansijskih sredstava.

Više od 4,7 milijardi dolara obećala je Grupacija Svjetske banke, a kako bi se pružila podrška privatnom sektoru u zemljama u kojima se nalaze izbjeglice, kao i stvaranje uslova za zapošljavanje.

Inter-američka banka za razvoj obećala je milijardu dolara, a druge zemlje i strane koje su prisustvovale forumu obećale su finansijsku podršku od najmanje dvije milijarde dolara.

Rečeno je kako se u svijetu nalazi 25,9 miliona izbjeglica.

Forum je počeo 17. decembra, a supredsjedavajući je bila Turska čiji je predsjednik Recep Tayyip Erdogan prisustvovao ovom događaju.

Forum je okupio više od 3.000 delegata među kojima su bili predstavnici izbjeglica nekoliko zemalja, državnici, predstavnici nevladinih organizacija, razvojnih organizcija, poduzetnici, nevladin sektor, humanitarne organizacije.