open-navfaktor-logo
search
Hapšenja
U Turskoj privedeno 25 bliskih srodnika bivšeg vođe ISIL-a Al-Baghdadija
Turski sud je odredio pritvor za četvero privedenih, dok je 21 privedena osoba, uključujući i dvoje maloljetnika, proslijeđeno centrima za deportacije
16.11.2019. u 10:58
get url
text
get url
text

Turske snage sigurnosti su lišile slobode ukupno 25 osoba koje se terete za članstvo u terorističkoj organizaciji ISIL i koje su u bliskom srodstvu sa nedavno neutraliziranim vođom te terorističke organizacije Abu Bakrom al-Baghdadijem.

Operacija je izvedena u četiri turske provincije i na bazi istrage koju protiv ISIL-a vodi tužilaštvo u Kirsehiru.

U Kirsehitu je privedeno 11, u Samsunu pet, u Orduu troje i u Sanliurfi šestoro bliskih Al-Baghdadijevih srodnika.

Turski sud je odredio pritvor za četvero privedenih, dok je 21 privedena osoba, uključujući i dvoje maloljetnika, proslijeđeno centrima za deportacije.

Osnivač i vođa ISIL-a Al-Baghdadi neutraliziran je krajem prošlog mjeseca u operaciji koju su američke specijalne snage izvele na periferiji sirijskog Idliba.

Republika Turska je 2013. godine stavila ISIL na listu terorističkih organizacija i pokrenula opsežne antiterorističke operacije unutar i van svojih granica. Početkom novembra turske snage su u Siriji uhvatile Al-Baghdadijevu suprugu, kao i sestru i zeta.

Teroristi ISIL-a su u Turskoj od 2013. godine izveli brojne terorističke napade, uključujući deset samoubilačkih bombaških napada, sedam bombaških i četiri oružana napada. U tim napadima ubijeno je najmanje 315 osoba, uključujući 11 policajaca i dvojicu vojnika. Ranjeno je najmanje 137 civila, 62 policajca i sedmorica vojnika.

Turske oružane snage su u protekle tri godine u prekograničnim operacijama "Štit Eufrata" i "Maslinova grana" na sjeveru Sirije neutralizirale najmanje 3.500 i uhapsile najmanje 5.500 terorista ISIL-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.