Prema riječima šefa Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Senada Osmanovića, učenik je van životne opasnosti.

Osmanović je kazao da je učenik vjerovatno skočio zbog porodičnih problema i pritiska koje je osjećao, dodajući da je se radi o odličnom učeniku i da nije problematičnog ponašanja, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

Osmanović je kazao kako je današnji događaj još jedan pokazatelj da obrazovne institucije, ali i roditelji, trebaju više sarađivati i baviti se više odgojnim radom, a komunikacija između stručnih timova svih škola, razrednih starješina, roditelja i učenika mora se podići na veću razinu.

- Apelujem na roditelje da, koliko mogu, kontroliraju i društvene mreže, da obrate pažnju s kim njihova djeca komuniciraju, druže se, ali i da očekivanja uspjeha od učenika budu u nekom realnom odnosu i mogućnostima. Često se djeci učenicima postavljaju veći zahtjevi, što im stvara određeni pritisak i, nažalost, mogu reagirati na način kao što se danas desilo - kazao je Osmanović.

Nakon posjete Drugoj osnovnoj školi Osmanović je kazao da je naređeno direktorima i psiholozima da se održi sastanak psihologa te počne i s komunikacijom s roditeljima kako bi se ovakvi i slični događaji spriječili.

- Danas je treći dan škole i nije se moglo pretpostaviti da će se ovo desiti. Vjerovatno se nikada neće moći 100 posto determinisati svaki problem, ali razrednik mora da zna kakve probleme ima učenik i u porodici, školi i to dobar razrednik treba i može da zna kako bi se u saradnji sa školskim timom, psihologom i pedagogom prevenirale nemile situacije - kazao je Osmanović.

Dr. Darko lazić, hirurg u brčanskoj bolnici kazao je da je dječak prilikom pada zadobio prelom podlaktice, te da je nakon detaljne pretrage kojom je utvrđeno da nema unutrašnjeg krvarenja, u opće dobrom stanju upućen na UKC Tuzla, kako bi mu se uradila i detaljnija CT dijagnostika.