open-navfaktor-logo
search
Izrael
Uhapšena izraelska policajka koja je iz zabave upucala Palestinca
Riječ je o mladoj izraelskoj policajki koja je u maju ove godine bez vidljivog razloga otvorila vatru i teško ranila Palestinca dok je bila na dužnosti u okupiranom Istočnom Jerusalemu
16.10.2018. u 12:26
get url
text

Izraelska policajka uhapšena je zbog optužbi da je iz zabave upucala jednog Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi Anadolu Agency (AA).

List "Haaretz" javlja da je riječ o mladoj izraelskoj policajki koja je u maju ove godine bez vidljivog razloga otvorila vatru i teško ranila Palestinca dok je bila na dužnosti kod kontrolnog punkta Al-Zaim u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Incident je otkrilo izraelsko Ministarstvo pravde dok je vršena istraga o drugom slučaju koji se dogodio u neposrednoj blizini i u kojem je granična policija brutalno pretukla jednog Palestinca.

Sudija izraelskog Okružnog suda u Jerusalemu kazao je na prvom ročištu da sve ukazuje da je optužena policajka upucala Palestinca zbog sumnjivog vida zabave.

Cijeli incident snimio je drugi policajac, a na snimku se čuje i glas trećeg policajca koji na arapskom jeziku viče na Palestinca i govori mu da se udalji od njih. Nekoliko sekundi kasnije Palestinac je pogođen u leđa.

Izraelska policija nije komentirala slučaj.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju izraelske snage sigurnosti za upotrebu prekomjerne sile nad Palestincima i tvrde da se većina takvih slučajeva ne procesuira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.