open-navfaktor-logo
search
U blizini Siene
Uhapšeni italijanski ekstremisti koji su planirali raznijeti džamiju
Iz policije su saopćili da se protiv 12 osoba provodi istraga zbog ilegalnog posjedovanja vatrenog oružja sa subverzivnom svrhom
13.11.2019. u 08:33
get url
text

Italijanska policija uhapsila je dvije osobe, u sklopu istrage grupe krajnje desnih ekstremista, koji su planirali raznijeti džamiju u blizini Siene, objavila je u novinska agencija ANSA. Iz policije su saopćili da se protiv 12 osoba provodi istraga zbog ilegalnog posjedovanja vatrenog oružja sa subverzivnom svrhom.

- Specijalna policija u Firenci i Sieni provela je brojne pretrage - saopćile su vlasti.

Navode da su otkrivena "skrovišta oružja i eksploziva, skrivenog u kućama, skladištima i uredima na području Siene". Fotografije predmeta koje je policija zaplijenila objavili su italijanski mediji, a prikazuju brojne puške, nacističke kape, svastike i fašističke zastave.

Iz policije su naveli da je grupa ekstremista planirala raznijeti džamiju u Colle Val d'Elsa, oko 25 kilometara sjeverozapadno od Siene, raznošenjem plinske cijevi.

Ljudi uključeni u istragu slavili su fašizam i nacizam na društvenim medijima, donosi dnevnik La Repubblica.

- Ekstremizam i desničarski terorizam predstavljaju stvarnu opasnost i očekujemo da ih svi osude - stoji u izjavi koju je objavilo na Facebooku italijansko islamsko udruženje Unione delle Comunità Islamiche d'Italia (UCOII).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.