open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud RS-a
Ukinute prvostepene presude za ubistvo Miroslava Lazarevića
Lazarević je likvidiran dok se vozio "golfom 7" u Beogradskoj ulici u Istočnom Novom Sarajevu
12.10.2018. u 15:21
get url
text

Vrhovni sud RS-a uvažio je žalbe i ukinuo presude Saši Vidoviću i Aleksandru Bulatoviću za krivično djelo ubistvo, te postupak vratio na novo suđenje. Potvrđeno je ovo za Faktor u Vrhovnom sudu RS-a.

Okružni sud u Banjoj Luci osudio ih je ranije nepravosnažno na ukupno 39 godina zatvora za ubistvo Miroslava Lazarevića (32) u Istočnom Sarajevu.

Ročište po žalbama Vidoviću i Bulatoviću pred Vrhovnim sudom RS-a održano je 20. septembra, a žalbe na prvostepenu presudu su tada obrazložili i odbrana i tužilaštvo.

Tužiteljica Tužilaštva RS-a Dragica Glušac je tražila da se prvostepena presuda preinačni i da se osude na dugotrajniju kaznu od najmanje po 25 godina zatvora svakom, dok je njihova odbrana predložila ili novi postupak, ili oslobađanje optuženog dvojca.

Okružni sud Banja Luka je u februaru ove godine osudio Vidovića na 20, a Bulatovića na 19 godina zatvora, a optužnica ih je teretila da su pripremili i organizovali ubistvo Lazarevića koji je likvidiran 16. oktobra 2016. godine.

Tužiteljica Glušac je u svojoj žalbi ocijenila da prvostepeni sud nije dovoljno cijenio težinu krivičnog djela, sve okolnosti pod kojima je počinjeno, ali ni posljedice. Odbrana je, sa druge strane, ukazivala na "procesne i materijalne nedostatke", te nezakonito pribavljanje dokaza.

Lazarević je likvidiran dok se vozio "golfom 7" u Beogradskoj ulici u Istočnom Novom Sarajevu. U njega su ispaljena 24 hica iz automatske puške, a samo jedan metak je bio smrtonosan. Prema navodima iz optužnice, Bulatović i Vidović su bili optuženi da su potom pobjegli prema Kantonu Sarajevu, te u blizini jedne stambene zgrade zapalili ukradeni "BMW". U vozilu su bile automatska puška sa dva okvira municije koji su izgorjeli. Usljed plamena i visoke temperature aktiviralo se 26 metaka, a oštećen je stan Jasmina Ć. i ugroženi životi dvije djevojke koje su se zatekle u stanu na prizemlju.

Njih dvojica su uhapšeni nakon paljevine, u sarajevskom naselju Hrasno. U optužnici nisu navedeni motivi zločina, ali su iz MUP-a RS-a, odmah nakon njihovog hapšenja, ocijenili da su Lazarevića likvidirali za određen novčani iznos, te da su navodno povezani sa kriminalnim grupama u okruženju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.