- Ruski predsjednik Vladimir Putin počeo je ovaj rat. Vladimir Putin stvorio je ovu globalnu krizu hrane. I on je taj koji je može zaustaviti - rekla je zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman na sastanku Vijeća sigurnosti posvećenom humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

- Odgovornost za vođenje rata u Ukrajini - i za učinke rata na globalnu sigurnost hrane - jedino je na Rusiji i na predsjedniku Putinu - dodala je ona.

Francuski ambasador u UN-u Nicolas de Riviere istaknuo je da se "ruskom agresijom protiv Ukrajine povećala opasnost od gladi širom svijeta" i da će najprije biti pogođeno stanovništvo zemalja u razvoju.

- Rusija će nas nedvosmisleno nastojati uvjeriti da upravo sankcije protiv nje stvaraju neravnotežu u svjetskoj sigurnosnoj situaciji za hranu - dodao je de Riviere.

Moskovski ambasador u UN-u Vasilij Nebencia doista je rekao da su potencijalne turbulencije na globalnom tržištu hrane zapravo uzrokovane "neobuzdanom histerijom sankcija koju je Zapad pokrenuo protiv Rusije".

Sherman i direktor Svjetskog programa za hranu (WFP) David Beasley izvijestili su da Ukrajina i Rusija, koje su i glavni proizvođači žitarica, predstavljaju 30 posto svjetskog izvoza pšenice, 20 posto kukuruza i 75 posto suncokretovog ulja.

Evropska unija objavila je u petak inicijativu za ublažavanje nestašice hrane uzrokovane ratom. EU i Sjedinjene Američke Države žele multilateralnu obavezu protiv ograničenja izvoza poljoprivrednih sirovina.

Pomoćnica glavnog sekretara UN-a za humanitarna pitanja Joyce Msuya rekla je da sukob u Ukrajini "prijeti pogoršanjem stanja u najvećim svjetskim humanitarnim krizama, poput Afganistana, Jemena i Roga Afrike" gdje je nesigurnost hrane već problem.