open-navfaktor-logo
search
Preliminarni dogovor
UNSMIL: Dogovoreno održavanje izbora u Libiji u roku od 18 mjeseci
Predstavnica Misije za podršku Ujedinjenih nacija u Libiji (UNSMIL) Stephanie Williams potvrdila je da su učesnici Libijskog foruma za politički dijalog, koji je sazvan pod vodstvom UN-a u Tunisu, dogovorili da se izbori u Libiji održe u roku od 18 mjeseci.
11.11.2020. u 22:56
get url
text

- Odlučeno je da se usaglase sljedeći koraci, među kojima i ustavno pitanje. Izbori će se održati u razdoblju koje ne prelazi 18 mjeseci. Učesnici Foruma u Tunisu postigli su preliminarni dogovor o okončanju prijelaznog razdoblja i održavanja transparentnih izbora - kazala je Williams na konferenciji za novinare.

Ističući da su razgovori između stranaka bili konstruktivni i da su učesnici imali priliku razmijeniti ideje o pokrenutim pitanjima, Williams je kazala da se dogovorena mapa puta temelji na rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a pripremljenim prema rezultatima Berlinske konferencije.

Navela je kako se nova Mapa puta posebno bavi problemima raseljenih ljudi u zemlji, dodajući da su u njoj navedeni koraci koje je potrebno poduzeti za jedinstveni okvir upravljanja i pokretanje pomirenja.

Tokom sastanka je razgovarano i o obimu i ovlastima vlade i predsjedničkog vijeća, koje će upravljati procesom tranzicije.

Libijske strane su 23. oktobra u uredu UN-a u Ženevi potpisale sporazum o uspostavi trajnog prekida vatre u toj zemlji.

Williams je tada najavila potpisivanje "trajnog" sporazuma o prekidu vatre između vojnih izaslanstava zaraćenih strana u Libiji, nazvavši ga "važnom prekretnicom prema miru i stabilnosti u Libiji".

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu prošle godine je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su osujetile snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

Vlada Libije osnovana je 2015. godine temeljem sporazuma na inicijativu Ujedinjenih nacija, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive Haftarovih snaga.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.