open-navfaktor-logo
search
Povreda prava
Ustavni sud BiH usvojio apelaciju Davora Dragičevića: Nedjelotvorna istraga banjalučkog tužilaštva
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici Velikog vijeća donio odluku po apelaciji Davora Dragičevića, a koja je podnesena zbog nepostojanja djelotvornee istrage u vezi sa ubistvom njegovog sina Davida Dragičevića (21).
23.06.2021. u 15:04
get url
text
davor Dragičević

Iz Ustavnog suda BiH je kratko saopćeno da je zaključeno da u okolnostima konkretnog slučaja postoji povreda apelantovog prava iz člana II/3.a) Ustava BiH i člana 2. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Detaljnije informacije bit će poznate nakon što Ustavni sud BiH objavi kompletnu apelaciju, kao i stav sudskog vijeća u konkretnom slučaju.

- Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka je trebalo 100 dana da "definiše" krivično djelo u odnosu na koje postoje osnovi sumnje i da donese formalnu naredbu o provođenju istrage, te je istraga i nakon tri godine od događaja još uvijek u toku - stoji u kratkoj informaciji iz Ustavnog suda BiH.

Beživotno tijelo Davida Dragičevića nađeno je 24. marta 2018. godine na ušću Crkvene u Vrbas u Banjoj Luci, a oko tri mjeseca kasnije Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je slučaj okvalifikovalo kao krivično djelo ubistvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.