open-navfaktor-logo
search
Slučaj u Njemačkoj
Vakcinisao se najmanje 87 puta kako bi prodavao podatke za Covid-potvrde
Jedan Nijemac je pod istragom nakon što su vlasti otkrile da je primio vakcinu protiv koronavirusa najmanje 87 puta.
03.04.2022. u 18:43
get url
text

Prema informacijama do kojih je došao list Frei Presse, 61-godišnji muškarac posjetio je nekoliko centara za vakcinaciju u istočnonjemačkim pokrajinama Saksonija i Saksonija-Anhalt.

Vjeruje se da je muškarac dobijao i do tri vakcine dnevno na različitim mjestima. Samo u saveznoj državi Saksoniji evidentirao je 87 vakcinacija protiv koronavirusa.

Član osoblja centra u gradu Drezdenu postao je sumnjičav kada je prepoznao čovjeka, rekao je glasnogovornik njemačkog Crvenog križa Kai Kranich za list.

Isući put kada je ušao u centar za vakcinaciju u gradu Ajlenburgu, izvan Lajpciga, osoblje je pozvalo policiju i on je priveden.

Njemački Crveni križ podigao je tužbu protiv muškarca zbog sumnje da je umiješan u prodaju Covid-pasoša. Kriminalne istrage su trenutno u toku u pokrajini Saksoniji, a vlasti u drugim njemačkim državama također istražuju čovjeka.

Nejasno je koliko je puta muškarac zapravo primio vakcinu protiv COVID-19, ali se očekuje da će taj broj biti i veći od 87 poznatih vakcinacija.

Prema izvještaju, svaki put kada bi muškarac ušao na mjesto za vakcinaciju, sa sobom bi ponio novi, prazan dokument o vakcinaciji.

Nakon što bi dobio vakcinu, uklanjao bi stranice s informacijama o brojevima serije vakcina i prodavao ih onima koji se protive vakcinaciji.

Ovaj Nijemac se prijavljivao na vakcinaciju koristeći svoje ime i datum rođenja, ali nije predočio svoju knjižicu zdravstvenog osiguranja.

Slučaj je također razotkrio nedostatke u njemačkom zdravstvenom sistemu, gdje medicinske informacije uglavnom nisu digitalizovane ili centralno pohranjene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.