open-navfaktor-logo
search
Socijalistička utopija
Veliko slavlje: Kim Jong-un otvorio novi grad
U tom gradu može da se smjesti 4.000 porodica, da ima 380 blokova javnih i industrijskih zgrada na "stotinama hektara"
03.12.2019. u 10:38
get url
text

Veliko slavlje s vatrometom održano je  u ponedjeljak u novom gradu u  Sjevernoj Koreji, objavila je državna novinska agencija KCNA. Proslavom je obilježen završetak građevinskog projekta lidera Kim Jong-una - novog grada Samjiyon u blizini svete planine Paektu odakle potječe njegova porodica. Mediji projekt opisuju kao "oličenje moderne civilizacije".

Grad Samjiyon zamišljen je kao "socijalistička utopija" s novim apartmanima, hotelima, skijalištem, i trgovačkim, kulturnim i zdravstvenim objektima, prenosi Reuters. Sjevernokorejska državna agencija KCNA navodi da u tom gradu može da se smjesti 4.000 porodica, da ima 380 blokova javnih i industrijskih zgrada na "stotinama hektara".

Glasnogovornik vladajuće partije Rodong Sinmun objavio je fotografije, na kojima se vidi kako se Kim smješka dok presijeca vrpcu na ceremoniji u gradu, čije su zgrade prekrivene snijegom. Grad je jedna od najvećih ekonomskih inicijativa koje je Kim pokrenuo kao dio svog nastojanja za samostalnom ekonomijom,  dok Pyongyang u razgovorima o denuklearizaciji poziva Washington da ukine ekonomske sankcije.

Izgradnja Samjiyona kasnila je zbog nestašica građevinskih materijala i radne snage, što je posljedica sankcija uvedenih  Sjevernoj Koreji zbog njenog  nuklearnog programa. Odlaganja su navela Pyongyang da mobilizira radne brigade mladih, a što su kritičari i borci za ljudska prava nazvali  "robovskom radnom snagom" jer nisu primali plaću, imali su slabu hranu i bili  su prisiljeni raditi više od 12 sati dnevno tokom deset godina, a u zamjenu za bolje šanse da upišu fakultet ili postanu članovi  moćne vladajuće partije.

Državni mediji također su izvještavali tokom prošle godine o fabrikama, porodicama i pojedincima koji su u Samjiyon slali zimske jakne, alate, obuću, pokrivače i keks, što su kritičari označili kao dio kampanje za pridobijanje podrške javnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.