Šesti put od početka godine sindikati su proglasili Dan štrajkova i demonstracija širom zemlje. Mnogi protestni skupovi privukli su veći broj ljudi od prethodnih organiziranih od sredine januara, uključujući Marseille, jedan od najvećih gradova Francuske, navode vlasti i lokalni mediji.

- Ideja je da se uvede potpuno zastoj u Francuskoj - rekao je Fabrice Michaud iz ogranka željezničara CGT sindikata, prenosi The Guardian.

Željeznički sindikati pozvali su na neprekidne štrajkove, koji bi mogli utjecati na sve nacionalne vozove, kao i na međunarodne rute, uključujući Eurostar. Akciji su se pridružili sakupljači smeća i vozači kamiona.

Do podneva je oko 39 posto radnika državnog željezničkog operatera SNCF bilo u štrajku, rekao je izvor iz sindikata agenciji France Press, što je najveći broj štrajkača od prvog štrajka protiv izmjena penzionog zakona 19. januara.

U štrajk je uključen i lokalni gradski prijevoz, željeznice i  podzemne željeznice u velikim gradovima, kao i aviokompanije, a do 30 posto letova je otkazano u utorak i srijedu jer su kontrolori leta stupili u štrajk. Oko 24 posto radnika u javnom sektoru prekinulo je rad, a mnoge škole su zatvorene jer su nastavnici održali jednodnevni štrajk. Neki studenti, uključujući Univerzitet Rennes 2 u Bretanji, počeli su blokirati fakultete u ponedjeljak navečer.

U štrajkovima su učestvovali i radnici rafinerije i energetike. Sindikat CGT-a saopćio je da je od utorka ujutro blokirana isporuka goriva iz rafinerija širom Francuske, zbog čega bi benzinske pumpe mogle ponestati ako se protesti nastave.