open-navfaktor-logo
search
Priznao krivicu
Vođi grupe koja je spremna "dati krv za Dodikovu RS" šest mjeseci zatvora zbog nanošenja teških povreda
Osnovni sud u Brčkom osudio je danas Srđana Letića i Sinišu Stevanovića za nanošenje teških tjelesnih ozljeda Cvijetinu Sofrenoviću, dok je Mirko Bjelović negirao krivicu i njemu će se nastaviti suđenje.  
25.01.2022. u 17:47
get url
text

Srđan Letić je osuđen na šest mjeseci zatvorske kazne, a Siniša Stevanović na jedan mjesec i 15 dana, dok je trećeoptuženi Mirko Bjelović odbio krivicu.

Osuđeni Letić i Stevanović su priznali krivicu po optužnici koja ih je teretila za krivično djelo teška tjelesna povreda. Kako se u optužnici koju je potvrdio Osnovni sud u novembru prošle godine navodi, tokom noći 13. januara u Brčkom je Letić nazvao Sofrenovića i pitao ga zašto ga optužuje da se bavi prodajom droge, što je ovaj negirao. Nakon toga su ga optuženi pozvali da izađe ispred stana, te kako se navodi, nanijeli mu više teških udaraca u predjelu glave i tijela. Kako je pročitano na današnjem ročištu, dok su tukli Sofrenovića njegova ih je supruga Ljeposava molila da prestanu, ali su ga oni i dalje nastavili povređivati.

VEZANI TEKST - "Humanitarac" i vođa grupe koja će "dat krv za Dodikovu RS" optužen za nanošenje teških tjelesnih povreda

Sofrenović se prema optužnici teško povrijeđen u predjelu glave i nosnih kostiju, suočio s povredama krvnih sudova, podljevima te teškom povredom oka. Osuđeni koji su priznali krivicu ogradili su se danas od Bjelovića, te istaknuli da on jeste bio s njima, ali da nije sudjelovao u međusobnoj tuči.

Na ovu je presudu dozvoljena žalba.

Prema presudama koje su sudovi ranije dostavili Birnu, Letić je ranije osuđen na najmanje četiri godine i tri mjeseca zatvora u više odvojenih presuda. On je 2012. pred Okružnim sudom u Doboju pravosnažno osuđen na dvije i po godine zatvora zbog spolne radnje nad 13-godišnjom djevojčicom.

Letić je 2007. pred Sudom BiH osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora zbog falsifikovanja 40 novčanica od po deset konvertibilnih maraka i trgovine oružjem. U presudi se navodi da su kod Letića pronađene dvije bombe, smjesa koja asocira na eksploziv, tromblon, suzavac, signalni pištolj, detonatorske kapsule i više od 600 metaka različitog kalibra.

Postoje i dvije presude za krivično djelo "prikrivanje" – jedna izrečena 2005. pred Osnovnim sudom u Modriči, gdje je osuđen na šest mjeseci uslovno, a druga 2007. godine pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, gdje je osuđen na 30 dana zatvora. Druga presuda tiče se predaje ukradenog automobila, piše Birn.

Ranije je pisano kako se Letić na društvenim mrežama i u medijima predstavlja kao vođa neformalne humanitarne organizacije "Sveti Georgije" u Lončarima kod Brčkog.

Ta je organizacija čestitkom povodom 9. januara, "dana Republike Srpske", navela "kako će dati krv" za ovaj entitet, "kao što su to ranije djedovi i očevi".

- Dat ćemo krv za Republiku Srpsku kako to vidi naš Milorad Dodik, jer on jedini ima viziju kako sačuvati i odbraniti Republiku Srpsku i od stranih i od domaćih neprijatelja, tj. lažnih opozicionara koji su spremni na sve da dohvate vlast i prodaju grobove naših predaka - navedeno je u objavi ove organizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.