open-navfaktor-logo
search
Grant Vijeća ministara
Za tri muzeja i Arhiv BiH 1,1 milion KM
Najveći iznos dobio je Zemaljski muzej, 500.000 maraka
03.10.2018. u 13:42
get url
text

Zemaljski, Historijski i Olimpijski muzej, kao i Arhiv BiH dobili su grant Vijeća ministara BiH u ukupnom iznosu od 1,1 milion KM.

Inicijativu za dodjelu ovog novca pokrenulo je Ministrarstvo civilnih poslova BIH, a sredstva su obezbijeđena iz naplate klirinškog duga od Rusije.

Najveći iznos dobio je Zemaljski muzej, 500.000 KM. Po 250.000 maraka dobili su Historijski i Olimpijski muzej, dok je Arhiv BiH dobio 100.000 KM. Kako je napomenuo ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, novac je dodijeljen za konkretne projekte koje su dostavile ove institucije kulture.

Potpisivanju ugovora o dodjeli novca prisustvovao je i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić. On je podsjetio kako su se institucije kulture, u vrijeme kada je aktuelni saziv Vijeća ministara preuzimao dužnost, nalazile u veoma teškoj situaciji. U najtežem položaju je bio Zemaljski muzej, koji je čak bio zatvoren za javnost. U to vrijeme se iz državnog budžeta za kulturu i sport nije izdvajala niti jedna marka, dodao je Zvizdić. Sada je njihova situacija neuporedivo bolja.

- Nadam se da će i novi saziv Vijeća ministara imati sluha i razumijevanja za potrebe institucija kulture, ali i sporta, kao najboljih ambasadora, ali i promotora općih društvenih vrijednosti BiH. Ove institucije kulture svima koji u njih dođu, a posebno turistima, nude uvid u hiljadugodišnju historiju BiH – istakao je Zvizdić.

{$galerijaFotografija}

Pri tome je napomenuo kako se BIH, prema podacima Svjetske turističke organizacije,nalazi na devetom mjestu liste zemalja prema porastu broja turista u odnosu na broj stanovnika.

Ministar Osmanović je posebno napomenuo da je dubioza Zemaljskog muzeja u vrijeme kada je ovo Vijeće ministara preuzelo mandat, iznosila više od tri miliona KM, a sada je taj dug višestruko smanjen, a do kraja ove godine navedena institucija bi trebala biti dovedena “na nulu“.

Ugovor o dodjeli granta za Zemaljski muzej potpisao je direktor ove kulturne institucije Mirsad Sijarić. Prema njegovim riječima, cjelokupan iznos će biti utrošen na obnovu infrastrukture u Muzeju. Inače, dodao je, za obnovu objekta Zemaljskog muzeja potrebno je 10 miliona KM, prema studiji koju je izradio Kantonalni zavod za zaštitu spomenika. Sijarić je podsjetio da već pet godina traje sudski postupak priznavanja pravnog statusa Zemaljskog muzeja, koji još uvijek nije okončan.

Uime Olimpijskog muzeja ugovor o dodjeli novca potpisao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. Prema njegovim riječima, ovaj iznos će biti dovoljan za završetak obnove zgrade Olimpijskog muzeja, nakon čega će svi eksponati u vezi sa 14. zimskim olimpijskim igrama biti prebačeni u ovaj objekat, čije se otvaranje očekuje naredne godine.

Za Historijski muzej ugovor je potpisala predstavnica ove institucije Naida Sijerčić, a uime Arhiva BiH direktor Saša Klepić.

Adil Osmanovic potpisivanje sporazuma finansiranja Institucija kulture
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.