open-navfaktor-logo
search
Problemi pčelara
Zastarjela tehnologija smanjuje kvalitet meda
Pčelari se često suočavaju i s problemom plasiranja na tržište meda koji po kvaliteti i tehnologiji ne odgovara visokim standardima proizvodnje
06.08.2019. u 18:23
get url
text

Pčelarstvo ima dugu tradiciju na području Živinica. Međutim, proizvođači se suočavaju s brojnim preprekama u želji da održe korak s naprednom i modernom proizvodnjom. Osim činjenice da se pčelarstvo ne tretira kao profitabilna djelatnost, imaju dodatne napore da nabave kvalitetan vosak nužan za zdrave košnice. Često se suočavaju i s problemom plasiranja na tržište meda koji po kvaliteti i tehnologiji ne odgovara visokim standardima proizvodnje.

- Naše udruženje se bavi unapređenjem interesa lokalnih pčelara Živinica. Danas imamo modernu mašinu koja omogućava proizvodnju kvalitetnog voska potrebnog za formiranje zdravih košnica i to je put ka napretku - kaže Hamdo Mulavdić iz Udruženja Vrijesak, koje okuplja pčelare s područja Živinica. 

Mulavdić je čitav radni vijek posvetio Rudniku mrkog uglja Đurđevik, gdje rukuje mašinama na površinskom kopu Višća, ali pored rudarstva, u njegovoj porodici se već generacijama bave pčelarstvom. 

 - Djed, amidže i otac su mi se bavili pčelarstvom. Radim sa sedamdeset košnica, proizvodimo med, polen, mliječ, propolis, rojeve matice. Veliki izazov nam je pokretanje proizvodnje pčelinjeg otrova, za šta smo osigurali opremu. U radu smo imali velikih problema jer smo dobivali satne osnove lošeg kvaliteta od prodavača, pa je i naš med gubio na kvaliteti - dodaje Mulavdić.

U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom, Udruženje Vrijesak nabavilo je liniju za sterilizaciju i izradu satnih osnova.

- Sa novom linijom za za sterilizaciju sada prerađujemo vosak bez dodataka. Naše članstvo se širi, radimo s pčelarima živiničkog kraja i vjerujemo da se isplati sačuvati tradiciju, učiti o ovome i time doprinositi razvoju pčelarstva - zaključuje Mulavdić, navodi se u saopćenju iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.