open-navfaktor-logo
search
U dogovoru sa sinom žrtve
Zbog novca pucao puncu u glavu: Hašiću 16 godina i osam mjeseci zatvora
Vijeće kantonalnog suda u Novom Travniku izreklo je presudu kojom je 26-godišnjeg Ćamila Hašića iz Novog Travnika osudilo na jedinstvenui kaznu od 16 godina i osam mjeseci zbog ubistva njegovog punca Dževada Ramulja i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.
12.07.2021. u 20:48
get url
text
get url
text

Prema presudi, Hašić je 9. decembra prošle godine, između 22 i 23 sata u mjestu Monjići-Sinokos, općina Novi Travnik, zajedno i po prethodnom dogovoru sa maloljetnim sinom žrtve Š. Ramuljem i njegovim također maloljetnim rođakom H. Ramuljem, na podmukao način ubio Dževada Ramulja hicima iz automatske puške dok je spavao u kamp kućici koja se nalazila u toru u kojem je čuvao ovce.

Po prethodnom dogovoru Ćamil Hašić i H. Ramulj iz kuće oštećenoga uzeli su njegovu automatsku pušku, kalibra 7,62mm, sa pripadajućim okvirom i bojevom municijom i stavili je u vozilo "opel astra". Nakon toga su, zajedno sa H. Ramuljem oko 18 sati otišli u posjetu Sabahudinu Ramulju, a kako bi sebi obezbijedili alibi, gdje su se zadržali do 22 sata.

VEZANI TEKST - Šok u Novom Travniku: Zet, sin i sinov prijatelj ubili čobana zbog novca na računu?!

Nakon toga su napustili kuću Sabahudina Ramulja, te sjeli vozilo i odvezli se do mjesta gdje je boravio oštećeni.

Iskoristivši noćne sate i smanjenu viodljivost prišli Hašić i Š. Ramulj prišli su do kamp-kućice u kojoj je spavao Dževad, te nasilno otvorili vrata kamp-kućice i ušli u njenu unutrašnjost da bi potom Hašić sa razdaljine od oko dva metra ispalio više hitaca u pravcu oštećenog, koji je u tom momentu bio u ležećem položaju.

Tom prilikom nanio mu je pet prostrelnih rana, od čega su tri bile u predjelu glave, usljed kojih je Dževad Ramulj preminuo, nakon čega su pobjegli u pravcu vozila "opel astra", gdje ih je na mjestu vozača čekao maloljetni sin žrtve Š. Ramulj.

Po ulasku u vozilo uputili su se u pravcu Rostova, te su na lokaciji tzv. Petrove krivine" bacili upotrijebljeno oružje, nakon čega su se vratili kućama u kojim žive, gdje su uklanjali tragove koji bi ih mogli dovesti u vezu sa ubistvom, navodi se u presudi.

Sud je Ćamilu Hašiću za krivično djelo ubistvo izrekao kaznu zatvora u trajanju od 16 i po godina, a za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija četiri mjeseca, što mu je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 16 godina i osam mjeseci.

U kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru počevši od 10. decembra prošle godine, a koji mu je odlukom Suda produžen za još devet mjeseci.

Kako se neposredno nakon ovog događaja moglo čuti od izvora bliskih istrazi, motiv ubistva je najvjerovatnije koristoljublje.

Naime, ubijeni je na računu, navodno, imao veću količinu novca koji je uštedio, te su istražitelji gotovo sigurni da je to bio razlog za njegovo ubistvo.

Nakon što su počinioci pronađeni i uhapšeni, prilikom ispitivanja u policiji, sve su priznali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.