open-navfaktor-logo
search
Presudili lažnog kriminalca
Zbog skandaloznog "slučaja Naerac" sudija i predsjednik suda kažnjeni smanjenjem plaće
Drugostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, koju su činile sudije Dragomir Vukoje i Goran Nezirović, te tužilac Slavo Lakić, donijeli su odluku kojom se predsjedniku Osnovnog suda u Bosanskoj Gradiški Veljku Krejiću za 50 posto smanjuje plaća na period od godinu zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti.
11.11.2020. u 13:43
get url
text

Odluka je donesena nakon što je Komisija djelimično uvažila žalbu ureda disciplinskog tužioca na odluku Prvostepene komisije koja je Krejiću plaću bila smanjila za 40 posto, kao i sudiji istog suda Branimiru Maletiću, u odnosu na kojeg je prvostepena odluka ostala nepromijenjena.

Istovremeno, njihove žalbe odbijene su kao neosnovane.

Protiv Krejića i Maletića disciplinski postupak se vodio zbog skandaloznog "slučaja Naerac".

Istovremeno i u BiH i u Francuskoj

Naime, Dragan Naerac (1984) još 2006. godine je uz upotrebu fizičke sile opljačkao Moto klub Šakal u Bosanskoj Gradišci. On je deset godina kasnije, na osnovu Interpolove potjernice, uhapšen u Francuskoj, gdje mu je određen ekstradicioni pritvor. 

On se, međutim, u isto vrijeme "pojavio" u sudnici Osnovnog suda u Bosanskoj Gradišci, gdje je "priznao krivnju" za razbojništvo. 

U pitanju je, ustvari, bila neka druga osoba koja je od tužioca Dalibora Vreće i sudija Krejića i Maletića identifikovana kao Dragan Naerac i koja je u ime Naerca koji se tada nalazio u pritvoru u Francuskoj priznala krivično djelo za koje ga je teretilo Okružno tužilaštvo Banja Luka.

Nakon što je u njegovo ime nepoznata osoba priznala krivicu, Naerac je pušten iz ekstradicijskog pritvora u Francuskoj.

Zvanično, potjernica za Naercem je raspisana 11. augusta 2016. godine, a šest mjeseci kasnije posredstvom Interpola iz Francuske dolazi obavijest da je Naerac uhapšen u toj državi.

O tome je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH 10. februara 2017. godine obavijestila Osnovni sud u Bosanskoj Gradišci.

Od tog trenutka formalno je započeo ekstradicijski postupak, a Naerac se nalazio u pritvoru u Versaju. Okružni tužilac iz Banje Luke tada nije bio zadužen predmetom, ali je drugi postupajući tužilac zaveo u spisu da se Naerac nalazi u ekstradicijskom pritvoru.

I pored te činjenice, predsjednik Osnovnog suda na njegovu bh. adresu šalje poziv za izjašnjenje o krivnji po optužnici koju je Okružno tužilašvo Banja Luka podiglo nekoliko mjeseci ranije.

Ročište za izjašnjenje o krivnji zakazano je za 27. april 2017. godine, a umjesto postupajuće tužiteljice tog dana se u sudnici, u svojstvu zamjene, pojavio tužilac Dalibor Vrećo. Na istom ročištu se pojavio i optuženik koji se predstavio kao Dragan Naerac. Ni Vrećo, niti sudija Krejić nisu utvrđivali identitet optuženog gledajući njegovu ličnu kartu, već su samo iščitali optužnicu podignutu zbog krivičnog djela razbojništvo.

S obzirom na to da je "optuženi" priznao krivicu, predmet je proslijeđen sudiji Branimiru Maletiću koji je 3. maja 2017. godine osudio lažnog Naerca na šest mjeseci zatvora.

"Pravi" Naerac pušten, lažni "nestao"

On je ubrzo zatvorsku kaznu pretvorio u novčanu, platio, te od tada za njim više nije bila na snazi Interpolova potjernica.

Pravi Naerac je, nakon što je Sud u Bosanskoj Gradišci obavijestio nadležne u Francuskoj da je on "osuđen", pušten na slobodu, a lažnom se izgubio svaki trag.

Protiv ove odluke može se izjaviti žalba Visokom sudskom i tužilačkom vijeća BiH u roku od osam dana od dana prijema odluke.

Odluka Drugostepene disciplinske komisije može se pobijati samo zbog izrečene disciplinske mjere.

I protiv tužioca Dalibora Vreće je zbog ovog slučaja bio pokrenut discilinski postupak, ali je okončan na način da je tužba Ureda disciplinskog tužioca odbijena.

Dio odluke Disciplinske komisije možete pogledati u fotogaleriji. 

{$galerijaFotografija}

UDT, Odluka o kazni sudijama Osnovnog suda u Bosanskoj Gradišci, 11.11.2020.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.