open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Ukrajine
Zelenski: Pripremamo se za protivnapad, u kratkom periodu poduzimamo korake
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da kako se s velikom odlučnošću pripremaju za protivnapad u ratu protiv Rusije, da će poduzeti važne korake u kratkom vremenu i da su za to motivirani.
14.05.2023. u 09:38
get url
text

Tokom posjete Rimu, gdje se u subotu sastao sa zvaničnicima Italije, Zelenski je odgovarao na pitanja novinara u programu na italijanskoj državnoj televiziji.

Na podsjećanje novinara da je "italijanska javnost umorna od pružanja podrške Kijevu", Zelenski je poručio:

- Zamislimo da je (ruski predsjednik Vladimir, op.a.) Putin došao u zemlje NATO-a. Onda ćete u taj rat poslati svoje građane, svoje očeve, svoju djecu jer ste članovi alijanse. Ja sam pragmatična osoba. Vaše društvo bi to trebalo razumjeti, bolje pomoći Ukrajini nego slati svoje građane u rat.

Zelenski je rekao da su svoje nebo uspjeli zaštititi zahvaljujući Italiji i Francuskoj, te da bi izgubili više da nije bilo sistema protivzračne odbrane preuzetih iz tih zemalja.

Navodeći da je važno prekinuti rat, Zelenski je ustvrdio da je Putin "agresivan", a da oni ne žele živjeti u haosu. Govoreći o telefonskom razgovoru koji je imao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, Zelenski je rekao:

- Razgovarali smo o važnim pitanjima. Rekao sam da vjerujemo da Peking neće isporučivati ​​oružje Moskvi. Xi je odgovorio da oni neće isporučivati ​​oružje i da neće podržavati Rusiju.

Zelenski je kratko prokomentarisao mirovne pregovore koje su Vatikan i papa Franjo donijeli na dnevni red.

- Poštujem papu, ali trebamo mir, a ne posrednika. Pozivamo papu da radi na pravednom miru kao i drugi čelnici, ali moramo prvo napraviti druge stvari. Ne možete posredovati s Putinom, nijedna država na svijetu to ne može učiniti - naglasio je Zelenski.

Istakavši da nije voljan razgovarati s ruskim predsjednikom, Zelenski je ustvrdio da je izlaz za Ukrajinu protivnapad te da će, kada dođu do granice s Krimom, podrška Putinu unutar Rusije opasti.

Na pitanje kada će se ukrajinski protivnapad dogoditi, Zelenski je kazao:

- Važni koraci bit će poduzeti u kratkom vremenu. Pripremamo se s velikom odlučnošću i važni koraci će doći. Motivirani smo za to. Ne mogu dati odgovor o vremenu i metode, ali vidjet ćete. Vjerujemo u pobjedu.

O mogućnosti korištenja nuklearnog oružja u ratu Zelenski je rekao kako smatra da Putin neće koristiti nuklearno oružje.

- Niko ne zna šta se mota po glavi predsjednika Rusije, ali ne trebamo se bojati. Putin ima veliku volju za životom i pokušat će učiniti sve da živi - kazao je Zelenski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.