open-navfaktor-logo
search
Vatikan
Zelenski s papom Franjom: Moramo učiniti sve da protjeranu djecu Ukrajine vratimo kući
Papa Franjo, poglavar Katoličke crkve, sastao se danas u Vatikanu s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, javlja Anadolija.
13.05.2023. u 20:32
get url
text
Papa Franjo i Volodimir Zelenski

Zelenski, koji je prvi put posjetio Rim nakon što je Rusija započela napad na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, nakon sastanaka sa italijanskim zvaničnicima, u Vatikanu se sastao i sa papom Franjom.

- Susret pape i predsjednika trajao je oko 40 minuta. Među temama sastanka bile su humanitarna i politička situacija uzrokovana ratom u Ukrajini koji je u toku - navedeno je u saopćenju iz Ureda za štampu Vatikana.

Dodaje se da je papa Franjo od početka uputio brojne pozive da se rat zaustavi, a u saopštenju je naglašeno:

"Oba čelnika su se složila da je potrebno nastaviti humanitarne napore za podršku ljudima. Papa je rekao da postoji hitna potreba za podrškom najranjivijim osobama pogođenim sukobom."

U vezi sa susretom s papom, na Twitteru se oglasio i Zelenski.

- Zahvalan sam (papi Franji) za njegovu osobnu pažnju prema tragediji koju su pretrpjeli milioni Ukrajinaca. Govorio sam o djeci protjeranoj iz Ukrajine. Moramo učiniti sve da ih vratimo kući. Osim toga, tražio sam da se osude ruski zločini u Ukrajini, jer ne može biti ravnopravnosti između žrtve i agresora. Također sam govorio o našoj 'Formuli mira' kao jedinom učinkovitom algoritmu za postizanje pravednog mira. Predložio sam da se pridružimo njegovoj provedbi - poručio je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik sutra će boraviti u posjeti Njemačkoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.