open-navfaktor-logo
search
Obraćanje naciji
Zelenski: U Kijev su upali ruski diverzanti, ja sam meta broj 1, ne vidim nikoga da se bori uz nas!
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo se jutros obratio naciji. U televizijskom obraćanju rekao je kako je razočaran odnosom zapadnih čelnika.
25.02.2022. u 08:09
get url
text

Poredeći ruske napade sa napadima nacista iz 1941. godine Zelenski je istakao da svoju zemlju brane sami i da svjetske sile sve posmatraju izdaleka.

Istakavši da će Rusija na kraju ipak pregovarati s Ukrajinom o zaustavljanju napada, Zelenski je kazao i da će što prije počne s razgovorima ruska strana imati manje gubitaka.

- Najsnažnije svjetske sile posmatraju izdaleka. Jesu li jučerašnje sankcije ubijedile Rusiju? Da su nedostatne vidimo na našem nebu i na našoj zemlji - poručio je predsjednik Ukrajine.

Neprijatelj zaustavljen u većini regija

- Ne vidim nikoga da se bori uz nas - rekao je i dodao kako je u ruskoj invaziji poginulo 137 ukrajinskih vojnika, 10 od njih bili su oficiri, 316 vojnika je ranjeno.

Kako je objavilo ukrajinsko ministarstvo, procjena je da je dosad uništeno više od 30 ruskih tenkova, više od 100 oklopnih vozila, šest aviona i šest helikoptera.

Navodeći da je neprijatelj zaustavljen u većini regija Zelenski je rekao da sistem protivzračne odbrane funkcioniše djelotvorno. Međutim, kako je kazao, ruski avioni nemilosrdno za mete uzimaju naselja u blizini Kijeva.

Zelenski tvrdi da ga Rusi ciljano žele ubiti i oslabiti Ukrajinu.

- U Kijev su ušle dvije diverzantske grupe. Prema našim informacijama, neprijatelj me označio kao metu broj 1, a moju porodicu kao metu broj 2. Žele politički uništiti Ukrajinu uništavanjem šefa države. Imamo informacije da su diverzanti već u Kijevu, žele me ubiti. Ostajem u vladinom okrugu zajedno s drugima - rekao je.

Rusi ne razlikuju vojne od civilnih objekata

Ističe da nije tačno kako civilni objekti nisu njihova meta.

- Ovo je laž. Oni zapravo ne razlikuju vojne od civilnih objekata na područjima gdje u ovim trenucima djeluju - rekao je Zelenski.

Tokom govora, Zelenski je objasnio i šta je svrha ruskog napada.

- Svrha napada je pritisak. Pritisak na vas, građane Ukrajine i pritisak na cijelo naše društvo. Mi stojimo iza naše zemlje. Ne mogu uništiti naš karakter. Projektili su bespomoćni protiv naše slobode - poručio je ukrajinski predsjednik.

Poslao je poruku i građanima Ruske Federacije koji su prethodnog dana organizovali proteste protiv rata u Ukrajini.

- Vidimo vas. To znači da ste i vi nas čuli, to znači da vjerujete u nas. Borite se za nas. Borite se protiv rata - poručio je. 

Zelenski je, također, na Twitteru napisao kako je Ukrajini potrebna efikasna međunarodna pomoć.

O tome je, kako je saopćio, razgovarao i s predsjednikom Poljske Andrzejom Dudom.

- Od Bukureštanske devetorke smo zatražili pomoć u odbrani, te sankcije i pritisak na agresora. Zajedno Rusiju trebamo staviti na pregovarački sto. Trebamo antiratnu koaliciju - poručio je Zelenski.

Bukureštansku devetorku (B9) oformljenu 4. novembra 2015. godine u Rumuniji čine NATO članice Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.