open-navfaktor-logo
search
Ključna sedmica
Zelenski upozorava: Rusija će pojačati napade na Ukrajinu, ali i na Evropu
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da očekuje da će Rusija intenzivirati napade na njegovu zemlju dok Kijev ove sedmice čeka odluku Evropske unije o dodjeli Ukrajini statusa zemlje kandidata.
20.06.2022. u 07:59
get url
text

- Počinje historijska sedmica. Jedan od najvažnijih od 1991. Sedmica kada ćemo čuti odgovor Evropske unije o kandidatskom statusu za Ukrajinu. I u takvoj sedmici treba očekivati veću neprijateljsku aktivnost od Rusije. Namjerno - demonstrativno. I ne samo protiv Ukrajine, već i protiv Evrope. Pripremamo se. Upozoravamo partnere. I zahvalni smo svima čija snaga danas znači našu pobjedu sutra - rekao je Zelenski u svom videoobraćanju.

U četvrtak i petak održava se redovni sastanak na vrhu šefova država ili vlada EU-a, a raspravljat će, između ostalog, i o mišljenjima koje je Komisija objavila prošle sedmice o zahtjevima tri zemlje – Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u Evropskoj uniji.

Ako Ukrajina i Moldavija dobiju kandidatski status, bit će to veliki skok jer su se prije početka ruskog napada na Ukrajinu te zemlje borile da u zajedničkim deklaracijama dobiju bilo kakvu "maglovitu formulaciju" koja bi barem u naznakama govorila o evropskoj perspektivi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.