open-navfaktor-logo
search
Saradnja
Zemlje jugoistočne Evrope uspostavljaju Institut za održive tehnologije
Procjena je da će ovom metodom biti tretirano 500 pacijenata godišnje, a što je potreba regiona s 20 miliona stanovnika, dok bi Institut pružio kapacitet za oko 1.000 istraživača iz regije i Evrope
05.07.2019. u 17:39
get url
text

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i premijeri Albanije Edi Rama, Bugarske Boyko Borisov, Crne Gore Duško Marković, Kosova Ramush Haradinaj i Sjeverne Makedonije Zoran Zaev potpisali su danas u Poznanju Memorandum o okvirnoj saradnji o uspostavi Instituta za održive tehnologije jugoistočne Evrope.

Svrha tog dokumenta potpisanog tokom Samita lidera zapadnog Balkana je utvrđivanje okvira saradnje učesnica, posebno u svjetlu pokretanja predstojeće faze realizacije  SEEIIST projekta, odnosno faze Studije dizajna.

Riječ je o velikoj istraživačkoj infrastrukturi baziranoj na najsavremenijim tehnologijama koja je potrebna regiji kako bi se podstakla naučna izvrsnost, inovacije, mobilnost, internacionalizacija i transfer znanja, te podstakao razvoj komplementarnih tehnologija i smanjio odliv talenata.

Mapiranjem zajedničkih regionalnih društvenih i ekonomskih izazova, za SEEIIST projekat je izabrana opcija "Hadronska kancer terapija i istraživanje u oblasti biomedicine pomoću protona i težih jona" -  najsavremenija i najuspješnija metoda liječenja širokog spektra kancera.

To SEEIIST čini jednim od izvanrednih primjera projekata "Nauka za društvo", a budući da će 50 posto vremena biti posvećeno kancer-istraživanjima, pomoću ovih novih instrumenata projekat će biti jedinstven u svijetu.

Procjena je da će ovom metodom biti tretirano 500 pacijenata godišnje, a što je potreba regiona s 20 miliona stanovnika, dok bi Institut pružio kapacitet za oko 1.000 istraživača iz regije i Evrope.

Zbog multidisciplinarne prirode, projekat bi unaprijedio saradnju nauke, tehnologije i privrede i predstavljao platformu za usavršavanje naučnika, inženjera, tehničara na osnovu transfera znanja i tehnologija iz evropskih centara, poput CERN-a i dr.

Uz to, stimulirao bi razvoj komplementarnih tehnologija, kao što su korištenje alternativnih izvora energije te razvoj naprednih digitalnih sistema.

Tokom izgradnje Instituta bit će otvorene brojne mogućnosti tehnološkog transfera, što će koristiti lokalnoj privredi, te omogućiti nastanak spin-off privrednih subjekata, saopćeno je danas iz Vijeća ministara BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.