open-navfaktor-logo
search
Vlast u velikoj krizi
Danas sastanak državne koalicije u Mostaru, najavljuje se dogovor o budžetu
AUTOR: Faktor
01.07.2024. u 08:32
get url
text
FOTO: ARHIV
U Domu HDZ-a BiH u Mostaru danas će se u 14 sati održati sastanak predstavnika političkih stranaka koalicije na nivou Bosne i Hercegovine.
Domaćin sastanka je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, a njegov glavni koalicioni partner Milorad Dodik, čelnik SNSD-a, već je potvrdio da će doći na sastanak.
Prethodnih dana Dodik je slao indikativne poruke predstavnicima "Trojke" sa aluzijama da se ne oslanjaju previše na podršku međunarodne zajednice, te je insistirao da o sudbini BiH razgovaraju isključivo domaći političari. Također, Dodik je na društvenim mrežama ušao u otvoreni sukob sa Elmedinom Konakovićem, predsjednikom Naroda i pravde, pri čemu se obostrano nisu baš birale riječi.
Značajnu pažnju proteklih dana Dodik je posvetio i promociji tzv. prijedloga o razdruživanju entiteta Republika Srpska i Federacija BiH.
Državna vlast je očito u velikoj krizi.
Čović i Dodik na sastanak u Mostaru idu sa jasnim ciljevima, nepoznanica je šta može učiniti Trojka. Njihovi zahtjevi, bar sudeći po onome što su izjavljivali, su usvajanje državnog budžeta i otvaranje puta za realizaciju Plana rasta, odnosno aktiviranje pomoći EU od blizu dvije milijarde maraka.
Već se najavljuje da će u Mostaru pasti dogovor o državnom budžetu. No ne nagovještava se šta ća zauzvrat dobiti Dodik i Čović?
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.