open-navfaktor-logo
search
Negativne reakcije na potez BHRT-a
Karamehmedović nakon gašenja programa RTV FBiH: Ovo rade sva preduzeća kada im duguju; imaju li šta uskratiti RTRS-u?
Ovo nema nikakve veze s RTV taksom, ali pitanje je šta je s 25 posto sredstava koja po zakonu pripadaju RTRS-u, a koja je RTV FBiH od 2017. nezakonito zadržavao za sebe, kaže generalni direktor BHRT-a.
AUTOR: M. R. S.
08.05.2024. u 12:15
get url
text
Belmin Karamehmedović
Belmin Karamehmedović
Odluka Radiotelevizije Bosne i Hercegovine  (BHRT) da uskrati pružanje usluga Radio televiziji Federacije BiH zbog dugovanja stupila je na snagu jutros, kada je i ugašen program RTV FBiH. 
Iz FTV-a i Sindikata ove medijske kuće istakli su da je riječ o nezakonitoj odluci, da su redovno plaćali, da se loše poslovanje BHRT-a prelama preko njihovih leđa, ali i da BHRT za gašenje programa FTV-a uživa podršku pojedinaca iz vlasti. 
Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a, u izjavi za Faktor tvrdi da je ovo čista poslovna stvar i da je odluka donesena poslije niza konsultacija i poziva RTV FBiH da "izmire svoje obaveze za usluge koje im je BHRT uredno pružio".
- Ovo što je urađeno rade sva javna i privatna preduzeća kada im drugi subjekti duguju novac za pružene usluge i to već nakon samo dva mjeseca dugovanja, dok mi u ovom slučaju čekamo pet mjeseci. Od decembra 2023. nije plaćena ni jedna marka za naše usluge i dug je s krajem aprila narastao na 1,2 miliona KM. Mi ne možemo više za džaba raditi - kazao je Karamehmedović.
Dodao je da je za ovo vrijeme RTV FBiH uredno ispoštovao pune obaveze prema svojim uposlenicima, dok sa BHRT-om to nije slučaj, između ostalog, i zbog neplaćanja ovih usluga.
Iz Sindikata RTV FBiH su jutros naveli da je, na osnovu dostupnih podataka, vidljivo da je RTV FBiH redovno uplaćivala 50 posto od prikupljene takse BHRT-u, u skladu sa Zakonom, te redovno platila iznose za razne usluge, prostore, za Arhiv, za Muzičku produkciju BHRT-a, za održavanje informatičkog sistema (sve skupa je mjesečni iznos više od 350.000 KM) i još u posljednjih 12 godina vratila više od 30 miliona konvertibilnih maraka BHRT-u iz ranijeg perioda.
Karamehmedović je kazao da ovom privremenom obustavom usluga koje BHRT pruža RTV FBiH "prvenstveno štitimo dostojanstvo i egzistenciju uposlenika BHRT-a koji profesionalno i redovno obavljaju poslove i za potrebe RTV FBiH".
- Ovo nema nikakve veze s RTV taksom, ali pitanje je šta je s 25 posto sredstava koja po zakonu pripadaju RTRS-u, a koja je RTV FBiH od 2017. nezakonito zadržavao za sebe. Mi smo tražili da se taj novac pravednije rasporedi između RTV FBiH i BHRT-a kako bi na taj način računovodstveno smanjili dugovanja RTRS-a prema BHRT-u. Zadržavanjem ovih novaca prethodnih šest godina, RTV FBiH je ostvario nezakoniti višak sredstava od 20 miliona KM, RTRS više od 53 miliona, dok je BHRT u minusu za zbir ova dva iznosa - tvrdi Karamehmedović.
S obzirom na dug koji RTRS ima prema BHRT-u, Karamehmedovića smo pitali koristi li RTRS neke resurse BHRT-a i hoće li i prema njima poduzimati slične akcije kao prema RTV FBiH. 
- RTRS ima svoju vlastitu produkciju, tako da mi ne radimo poslove korporacije za njih. Neki od međunarodnih poslova za sistem, uključujući i RTRS, je išao preko nas, ali smo te usluge RTRS-u zbog dugova prestali pružati još prije epidemije korone. Ono što imamo kao opciju, kad su ranija i tekuća dugovanja RTRS-a u pitanju, su tužbe nadležnim sudovima i do sada je svaka marka duga utužena - rekao je Karamehmedović.
Tvrdi i da, što se tiče politike, "mi jedini nikad nismo imali podršku politike, osim verbalne".
- Da je BHRT ikad imala konkretnu podršku ne bi bila talac sistema javnog emitiranja, niti bi bila dovedena na ivicu opstanka. Što se tiče političke podrške entitetskim emiterima, ona je bila više nego jasna svih prethodnih godina, što je nebrojeno puta istaknuto u izvještajima svih relevantnih nezavisnih domaćih i međunarodnih institucija - odgovorio je Karamehmedović.
Menadžmenti BHRT-a i RTV FBiH su 29. februara ove godine potpisali ugovor sa Elektroprivredom BiH o nastavku naplate RTV takse putem računa za struju, počevši od 1. marta. Prethodni ugovor je bio istekao 31. decembra. Novi ugovor je predviđao naplatu preko računa za struju najkasnije do 31. decembra, s tim da će BHRT i RTV FBiH o raspodjeli prikupljenih sredstava intenzivno pregovarati kako bi se pronašlo zajedničko rješenje.
Dogovor očito nisu postigli. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.