open-navfaktor-logo
search
Rizik za građane i bolnice
Vranić insistira na nepouzdanim antigen testovima, struka kaže PCR su zlatni standard
Članovi Kriznog štaba Kantona Sarajevo se očigledno nisu mogli dogovoriti da li da se prilikom hospitalizacije rade PCR ili antigen testovi.
10.05.2022. u 16:36
get url
text

Naime, Krizni štab KS je jučer objavio da je za prijem onih pacijenata na hospitalizaciju koji nemaju kliničke znakove oboljenja Covid-19 dovoljan antigen test, a da procjenu o tome da li je potreban PCR test radi ljekar ustanove prilikom prijema.

Ovu odluku potpisao je ministar zdravstva KS Haris Vranić i predsjednik Kriznog štaba. 

Sarajevski domovi zdravlja su još u martu ostali bez PCR testova te su saopćili da ih neće biti ni za pacijente koje upućuju na liječenje u bolnicama. Do danas ih nisu nabavili i očigledno nemaju namjeru.

Sa druge strane direktorica Zavoda za javno zdravstvo Aida Pilav koja je ujedno i članica Kriznog štaba KS u odgovoru na upit Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu navodi kako su PCR testovi temeljni testovi i "zlatni standard za dijagnostiku".

VEZANI TEKST - U sarajevskim domovima zdravlja rade se antigenski testovi, febrilne sobe umjesto Covid-ambulanti

- U dokumentu "Upravljanje slučajem COVID-19 i osiguranje kontinuiteta zdravstvenih službi prijenos u zajednici" ističe se smanjivanje rizika od bolničkih infekcija, što je u slučaju COVID-19 oboljenja moguće adekvatnim testiranjem pacijenata, kod prijema pacijenata na hospitalizaciju, kod sumnje ili izraženih simptoma. PCR su temeljlni testovi, koji ostaju zlatni standard za dijagnostiku. Naredba kaže da se preporučuje i korištenje antigenskih testova ali u situacijama kada je PCR nedostupan ili kada je potrebno duže vrijeme za obradu. Antigenski testovi za detekciju SARS-CoV-a moraju ispunjavati minimalne zahtjeve senzitivnosti i specifičnost u poređenju sa referentnim PCR testom, te stoga imaju limite u vremenu testiranja. Naprimjer negativan rezultat antigenskog testiranja ne može u potpunosti isključiti aktivnu COVID-19 infekciju, te je kod posebno simptomatskih pacijenata, potrebno ponovljeno testiranje PCR testom, što bi dodatno poskupljalo proces – navodi u odgovoru KCUS-u Aida Pilav, te dalje navodi:

- Iskustva iz Evropskih zemalja kažu da se pacijenti koji dolaze zbog planirane hospitalizacije ili zbog planiranog dijagnostičko-terapijskih zahvata koji generira aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti ili im se na temelju trijaže procijeni visoki rizik izloženosti infekciji, obavezno testiraju, a najbolje temeljnim testovima koji su zlatni standard.

Podsjećamo, sarajevski domovi zdravlja ostali su bez PCR testova, te ih nema ni za pacijente koje upućuju na liječenje u bolnicama.

U dopisu upućenom KCUS-u i Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" direktor JU Dom zdravlja KS Abel Baltić kazao je naveo je da se obraćao Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

VEZANI TEKST - Sarajevski domovi zdravlja ostaju bez pouzdanih PCR testova, zašto ih Vranić i Hajdarević nisu nabavili?

 

- Želimo vas obavijestiti da smo se obraćali Zavodu zdravstvenog osiguranja KS sa zahtjevom za nabavku setova za PCR testiranje / uzorkovanje (dopis od 9. februara 2022.) i da smo dobili odgovor da trenutna epidemiološka situacija ne zahtijeva nabavku istih (dopis od 14. marta 2022.). Shodno dopisu Zavoda, želimo naglasiti da PCR testiranje u svrhu hospitalizacije prema vašim ustanovama nećemo moći vršiti navedenom analizom, već jedino i isključivo trenutno raspoloživim brzim antigenskim testovima - napisao je tada Baltić.

Pokušali smo kontaktirati direktora Baltića kako bi nam kazao da li rade na nabavci PCR testova i zašto ih više neće biti u Domu zdravlja KS, ali se nije javio na naš poziv.

Nejasno je zašto ministar zdravstva KS Haris Vranić toliko insistira na antigen testovima, a struka kaže drugačije. Zašto se štedi na životima ljudi, a naročito kada znamo da je koronavirus još uvijek među nama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.