Zvanične procjene

Ukrajini je potrebno 750 milijardi dolara za plan oporavka nakon ruske invazije

FOTO: AA

Ukrajini je potrebno 750 milijardi dolara za trofazni plan oporavka nakon ruske invazije, izjavio je ukrajinski premijer u ponedjeljak.

Premijer Denis Šmigal također je poručio Konferenciji o ukrajinskom oporavku čiji je domaćin Švicarska da je načinjeno više od 100 milijardi dolara direktne štete na ukrajinskoj infrastrukturi od ruske invazije.

- Danas, direktni gubici na ukrajinskoj infrastrukturi iznose više od 100 milijardi dolara. Ko će platiti taj plan obnove, koji se već procjenjuje na 750 milijardi dolara? - upitao je.

Šmigal je dodao kako ukrajinska vlada vjeruje da ključni izvor finansiranja plana oporavka trebaju biti novčana sredstva zaplijenjena od ruskih oligarha.

Kazao je da plan ukrajinskog oporavka ima tri faze – prva je usmjerena na popravku onoga štio je bitno za svakodnevni život ljudi, poput vodosnabdjevanja koje je u toku, kompomentu “brzog oporavka” koja će biti pokrenuta čim se borbe okončaju, uključujući privremeni smještaj, bolničke i školske projekte, i fazu  koja ima za cilj dugoročno transformirati zemlju, prenosi Reuters.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga