open-navfaktor-logo
search
Nakon presude
Advokat Perveza Musharrafa: Nije mu pravedno suđeno, odluka donesena ishitreno
Musharraf nije dobio dovoljno prilike da se brani. Bivšem predsjedniku, kojem je 77 godina, suđeno je zbog veleizdaje, a nije ni saslušan, rekao je advokat Salman Safdar
17.12.2019. u 18:53
get url
text
Pervez Musharraf
Pervez Musharraf

Salman Safdar, advokat bivšeg pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa, osuđenog na smrtnu kaznu zbog veleizdaje, smatra kako je odluka donesena ishitreno.

Safdar je konferenciju za medije održao u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje je bivši predsjednik bio na liječenju.

Za odluku suda Safdar je kazao kako je "gora od one o vješanju bivšeg premijera Zulfikara Alija Bhutta".

Dodao je kako je tokom suđenja došlo do niza grešaka i da se sud nije jednako ponašao prema svim stranama.

- Musharraf nije dobio dovoljno prilike da se brani. Bivšem predsjedniku, kojem je 77 godina, suđeno je zbog veleizdaje, a nije ni saslušan - rekao je Safdar.

Dodao je kako sud nije usvojio prijedloge za pozivanje određenih svjedoka.

- Musharrafu nije pravedno suđeno i odluka o smrtnoj kazni je donesena u žurbi. Bili smo šokirani kad smo čuli. Musharraf će s pravnicima i savjetnicima detaljno razgovarati o ovoj odluci - naglasio je Safdar.

Presuda je donesena glasovima dvojice sudija, a u kratkom obrazloženju se navodi kako je na bazi analize žalbi, zapisa, argumenata i činjenica utvrđeno da je Musharraf kriv za veleizdaju u skladu sa člankom 6. pakistanskog Ustava.

Musharaf je za veleizdaju optužen 2014. godine zbog uvođenja vanrednog stanja i suspendiranja Ustava iz 2007. godine.

Musharraf je bivši general pakistanske vojske s četiri zvjezdice, a na funkciji predsjednika Pakistana bio je od 2001. do 2008. godine.

Od 2016. se nalazi u Dubaiju u koji je doputovao radi liječenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.