open-navfaktor-logo
search
Pentagon
Američki nosač aviona USS George HW Bush ide u Tursku
Glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane (Pentagon), brigadni general Patrick Ryder saopćio je da je nosač aviona USS George HW Bush poslan u Tursku kako bi podržao potragu i spašavanje te napore humanitarne pomoći u zemljotresom pogođenim regijama te zemlje, javlja Anadolija.
08.02.2023. u 22:08
get url
text

Ryder je i ovom prilikom uputio poruke saučešća i solidarnosti sa žrtvama zemljotresa koji su u ponedjeljak pogodili Tursku.

Kazao je da su ministri odbrane SAD-a i Turske u kontaktu i da je SAD angažiran na pružanju pomoći.

Ryder je izjavio da su, nakon poziva Turske za međunarodnu pomoć, američke snage stacionirane u zračnoj bazi Incirlik 7. februara počele premještati timove prve pomoći u područja potresa.

Ryder je dodao da je Pentagon također transportirao u Tursku tim za potragu i spašavanje koji je poslala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

- Komanda američkih snaga u Evropi (EUCOM) poslala je tim za podršku USAID-ovom timu za pomoć u katastrofama. Očekujemo ih 9. februara. EUCOM također aktivno radi na raspoređivanju dodatnih elemenata za sve nove zahtjeve i napore pomoći turske vlade. Još jednom izražavamo saučešće i stojimo uz našeg saveznika kako bismo zaliječili rane ove strašne katastrofe i spasili ljude - rekao je Ryder.

Ističući da EUCOM aktivno radi i na medicinskoj pomoći i opskrbi vodom, Ryder je najavio da u Tursku Sredozemnim morem stiže i američki nosač aviona.

- Nosač aviona USS George HW Bush u Sredozemnom moru kreće se prema Turskoj radi mogućih dodatnih zahtjeva za pomoć. Spremni smo odgovoriti na zahtjeve za pomoć u najkraćem mogućem roku - zaključio je Ryder.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.