open-navfaktor-logo
search
Pobjeda Technology Goražde
Amerikanci odbili ponudu da prodaju udio u bh. gigantu namjenske industrije
Američka firma Grasso Holding odbila je ponudu da proda svoje dionice novim većinskim vlasnicima kompanije Pobjeda Technology Goražde (PTG), koja je jedan od lidera namjenske industrije Bosne i Hercegovine.
03.01.2024. u 15:38
get url
text

VEZANI TEKST - Gigant bh. namjenske industrije zvanično je dobio novog vlasnika iz Sarajeva

Novi većinski vlasnici firme, goraždanski biznismeni Halil Oković i Hamid Pršeš, raspisali su nedavno ponudu za preuzimanje ostalih dionica firme koje još nisu u njihovom posjedu, piše BiznisInfo.ba.

Oni zajedno (lično i preko svojih firmi) posjeduju većinu od oko 99 posto dionica PTG-a, firme koja je od izuzetne važnosti za cijelu namjensku industriju Federacije BiH, kao i za privredu Goražda u cjelini.

Zanimljivo je da je Grasso nekada bio većinski vlasnik ove firme s oko 50 posto dionica, koje su prošle godine u cjelini prodali novim vlasnicima za 10 miliona KM.

No također je zanimljivo da američka firma u oktobru ove godine ponovo kupuje oko 0,8 posto vlasništva u PTG-u za nemali iznos od oko 156 hiljada KM. Grasso Holding je tada kupio 530 dionica koje su bile u vlasništvu advokata Kadrije Kolića.

VEZANI TEKST - Prodali, pa kupovali: Amerikanci preuzeli udio u bh. firmi namjenske industrije

Novi vlasnici nakon toga raspisuju ponudu svim preostalim dioničarima za preuzimanje njihovih udjela. Ponuđena cijena po jednoj dionici bila je 302 KM, što predstavlja 367,40 posto od nominalne vrijednosti dionica.

No niko od dioničara ponudu nije prihvatio.

Grasso Holding je jedini značajniji dioničar PTG-a osim Okovića i Pršeša. Činjenica da su Amerikanci odlučili zadržati svoj udio govori da i dalje imaju interesa na sektor namjenske industrije u FBIH.

PTG se bavi proizvodnjom sportske, lovačke i privredne municije. U prvoj polovini ove godine firma je imala ukupne prihode od 36,6 miliona KM, čime je ostvaren veliki rast u odnosu na 28,4 miliona maraka iz prve polovine prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.