open-navfaktor-logo
search
Višesedmični protesti
Biden poručio Netanyahuu da podržava kompromise u izraelskoj pravosudnoj reformi
Američki predsjednik Joe Biden poručio je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu kako su demokratske vrijednosti obilježje američko-izraelskih veza i istaknuo je da podržava nalaženje kompromisa oko veoma sporne reforme izraelskog pravosuđa.
20.03.2023. u 08:33
get url
text

Netanyahu je, sudeći po saopćenju iz njegovog ureda, pružio uvjeravanja Bidenu da je izraelska demokratija čvrsta.

Otkako je krajem prošle godine ponovo izabran na čelo jedne od najdesnijih koalicija u izraelskoj historiji, Netanyahu teži promjenama u pravosuđu koje bi njegovoj vladi dale veći utjecaj na odabir sudija i ograničile bi ovlasti Vrhovnog suda da poništava zakone.

Plan je izazvao zabrinutost za demokratiju u Izraelu u zemlji i inostranstvu.

To je izazvalo višesedmične masovne demonstracije, a u nedjelju je stotine izraelskih rezervista u elitnim vojnim i obavještajnim jedinicama saopćilo da se pridružuju protestima.

Biden je "naglasio uvjerenje da su demokratske vrijednosti uvijek bile i moraju ostati zaštitni znak američko-izraelskih odnosa", navodi Bijela kuća u transkriptu telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Biden je govorio o potrebi za provjerama i ravnotežom u traženju široke podrške prilikom donošenja temeljnih promjena.

- Predsjednik je ponudio podršku naporima koji su u toku za postizanje kompromisa o predloženim reformama pravosuđa u skladu s tim ključnim principima - saopćila je Bijela kuća.

Netanyahuov ured saopćio je da je izraelski čelnik poručio Bidenu "kako je Izrael bio i da će ostati snažna i vibrantna demokratija".

Netanyahuova stranka Likud kasnije je saopćila da je koalicija odlučila progurati promjene kako bi vladi dala odlučniji utjecaj u izboru sudija do 2. aprila, kada parlament prekida rad na mjesec dana pauze. Ostatak zakona, uključujući planove za ograničavanje sudskog nadzora, sačekat će do sljedeće sjednice.

Kritičari planiranih izmjena zakona kažu da Netanyahu - kome se sudi po optužbama za korupciju koje on negira - slijedi korake koji će naštetiti izraelskim demokratskim kontrolama i ravnotežama, omogućit će korupciju i dovesti do diplomatske izolacije.

Zagovornici tvrde da su promjene potrebne kako bi se obuzdalo ono što smatraju aktivističkim pravosuđem koje se miješa u politiku, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.