open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SAD-a
Biden se u predizbornom govoru obrušio na Trumpa: Povukao se u Bijelu kuću dok je Amerika napadnuta iznutra
U svojoj prvoj ovogodišnjoj predizbornoj kampanji predsjednik SAD-a Joe Biden oštro je kritikovao bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.
05.01.2024. u 22:14
get url
text

- Izbor je jasan, kampanja Donalda Trumpa je o njemu – ne o Americi, ne o vama. Kampanja Donalda Trumpa opsjednuta je prošlošću, a ne budućnošću. Spreman je da žrtvuje našu demokratiju, da se stavi na vlast - rekao je Bajden tokom govora u saveznoj državi Pennsylvania.

Kazao je da je njegova kampanja o glasačima svih "dobi i porijekla" i budućnosti i da se odnosi na očuvanje i jačanje naše američke demokratije.

Osvrnuo se na ponašanje Trumpa u vezi s pobunom koja se dogodila u američkom Kapitolu 6. januara 2021. Upravo je Biden svoj govor trebao održati sutra, na godišnjicu ovog događaja, ali je pomjereno zbog, kako se tvrdi, predstojećih loših vremenskih uvjeta.

- Povukao se (Trump) u Bijelu kuću dok je Amerika napadnuta iznutra. Cijela nacija je gledala užasnuto. Cijeli svijet je gledao u nevjerici, a Trump nije učinio ništa - rekao je.

Ustvrdio je da je Trumpov pokušaj da poništi predsjedničke izbore 2020. i nedostatak akcije 6. januara "među najgorim nepoštovanjem dužnosti od strane predsjednika u američkoj historiji".

- Zamislite da je izašao i rekao stanite. Ipak, Trump nije učinio ništa - dodao je Biden.

Kritikovao ga je zbog odbijanja da osudi političko nasilje, posebno nakon pobune 6. januara, piše CNN.

- Čuj me jasno: reći ću ono što Donald Trump neće. Političko nasilje nikada, nikada nije prihvatljivo u političkom sistemu Sjedinjenih Država, nikada, nikada, nikada. To nema mjesta u demokratiji, nema - reko je Biden, dodavši da su ljudi koji su upali na Kapitol 6. januara bili pobunjenici, a ne patriote i da su neredi bili "nasilni napad", a ne miran protest.

- Pokušavajući da prepiše činjenice od 6. januara, Trump pokušava ukrasti historiju na isti način na koji je pokušao ukrasti izbore. Ali znali smo istinu jer smo je vidjeli vlastitim očima - rekao je Biden.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.