open-navfaktor-logo
search
Stavovi
Bivši šef Mossada: Izrael je država aparthejda u odnosu na Palestince
Tamir Pardo, bivši šef obavještajne agencije Mossad rekao je da Izrael nameće jedan oblik aparthejda Palestincima, pridružujući se sve većem broju istaknutih Izraelaca koji upoređuju okupaciju Zapadne obale sa ugašenim sistemom rasnog ugnjetavanja u Južnoj Africi, piše The Guardian.  
09.10.2023. u 18:50
get url
text

Njegovi stavovi imat će dodatni utjecaj zbog visokog poštovanja Mossada u Izraelu i zato što dolaze u vrijeme kada krajnje desničarski članovi izraelske vlade kreću da ubiju svaki izgled nezavisne palestinske države.

Pardo je rekao za Associated Press da su izraelski mehanizmi za kontrolu Palestinaca, od ograničenja kretanja do stavljanja pod vojni zakon, dok jevrejskim naseljenicima na okupiranim teritorijama upravljaju civilni sudovi, odgovaraju staroj Južnoj Africi.

- Ovdje je država aparthejda. Na teritoriji na kojoj se sudi dvoje ljudi prema dva pravna sistema, to je država aparthejda – kazao je.

Pardo (70) je na čelo Mossada 2011. imenovao Benjamin Netanyahu, tadašnji i sadašnji premijer Izraela. Netanyahuova stranka Likud rekla je da bi Pardo "trebao da se stidi" njegovih komentara.

- Umjesto da brani Izrael i izraelsku vojsku, Pardo kleveće Izrael - navodi se.

Pardo je za AP rekao da njegovi stavovi o sistemu na Zapadnoj obali "nisu ekstremni, nego da je to činjenica".

Bivši predsjednik izraelskog parlamenta Avraham Burg i poznati izraelski historičar Benny Morris su među više od 2.000 izraelskih i američkih javnih ličnosti koje su nedavno potpisale javnu izjavu u kojoj su izjavili da "Palestinci žive pod režimom aparthejda".

Otvoreno pismo poziva američke jevrejske grupe da govore protiv okupacije palestinskih teritorija u masovnim izraelskim protestima protiv Netanyahuovih reformi pravosuđa koje duboko razdvajaju, a koje, kako se navodi, imaju za cilj "anektirati više zemlje, i etnički očistiti sve teritorije pod izraelskom vlašću od palestinskog stanovništva".

Ugledni strani zvaničnici su se takođe pozivali na aparthejd da bi opisali situaciju na okupiranim teritorijama, piše The Guardian.

Ranije ove godine, bivša irska predsjednica Mary Robinson i bivši generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, predstavnici grupe globalnih lidera The Elders koju je osnovao Nelson Mandela 2007, govorili su o "sve većim dokazima da situacija odgovara međunarodnoj pravnoj definiciji aparthejda" nakon posjete Zapadnoj obali.

Rekli su da politika izraelske vlade "jasno pokazuje namjeru da se nastavi s trajnom aneksijom, a ne za privremenom okupacijom, zasnovanom na jevrejskoj nadmoći".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.