open-navfaktor-logo
search
Cijele porodice u haremu
Brojni Palestinci iftarili u kompleksu džamije Al-Aksa
Brojni Palestinci iftarili su u petak (kraj dnevnog posta kod muslimana) u kompleksu džamije Al-Aksa u Al-Qudsu (Jerusalemu), javlja Anadolija.
31.03.2023. u 21:57
get url
text

Fotoreporter Anadolije zabilježio je fotografije brojnih palestinskih porodica sa djecom, koji su večeras iftarili u kompleksu Al-Akse. Velika gužva je bila danas u uskim ulicama i bazarima u blizini Al-Akse.

 

Muškarci i žene svih uzrasta ispunili su harem Al-Akse, koja za muslimane predstavlja treće najvažnije svetište.

Iz Uprave islamskih vakufa Al-Qudsa navedeno je da je oko 250.000 ljudi klanjalo danas džuma-namaz u Al-Aksi, drugi u ramazanu, svetom mjesecu muslimana.

Izraelske snage pooštrile su sigurnosne mjere i ograničenja na području Starog grada u Al-Qudsu. U pisanoj izjavi, izraelska policija je objavila da je 2.000 policijskih snaga raspoređeno u Starom gradu.

 

Izraelske snage spriječile su veliki broj Palestinaca, koji su željeli klanjati džuma-namaz u Al-Aksi, da prođu sa Zapadne obale do Al-Qudsa/Jerusalema, te nisu dozvolili prolazak muškarcima mlađim od 55 godina.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.