open-navfaktor-logo
search
Inflacija čini svoje
Cijene smještaja u predsezoni u Neumu veće do 15 posto u odnosu na 2021. godinu, šta će biti na ljeto
Tokom protekla dva pandemijska ljeta Neumska rivijera "živjela" je u najvećoj mjeri od domaćih gostiju.
21.05.2022. u 07:45
get url
text

VEZANI TEKST - Neumska rivijera: Predsezona za zaborav, za 1. maj očekuju domaće goste, za dalje sve ovisi o Ukrajini

Bosanci i Hercegovci punili su neumske smještajne kapacitete, ali je pitanje da li će se to ponoviti i ovog ljeta. Inflacija uzima danak, vjerovatno će drastičan rast cijena osnovnih životnih namirnica, energenata, usluga..., utjecati da nemali broj bh. građana ljetni odmor provede u nekoj jefinijoj varijanti.

I cijene u Neumu, kako one u hotelima tako i u privatnom smještaju, rastu.

- Tačno je da su cijene smještaja otišle za desetak posto sada u predsezoni u odnosu na isti period 2021. godine - kaže za Faktor Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Međutim, tu nije kraj. Spekuliše se da bi cijene mogle porasti i do 50 posto.

- Nema sumnje da će cijene ići gore tokom sezone, znači u julu i augustu, mada ne vjerujem da će to biti tako visoko - ističe Krešić.

VEZANI TEKST - Zbog rata u Ukrajini: Poljaci otkazuju rezervacije za ljetovanje u Neumu

U hotelima u Neumu skoro da je nemoguće naći smještaj za manje od devedesetak maraka po osobi za jednu noć na bazi polupansiona. Oni koji razmišljaju o iznajmljivanju apartmana, dnevni najam za četveročlanu porodicu iznosi od 150 do 200 KM.

Branimir Butigan, predsjednik Udruženja hotelijera Općine Neum, u izjavi za Faktor kategorično tvrdi da ne može doći do novog drastičnog poskupljenja.

- Nema govora o rastu cijena do 50 posto. Nema šanse. Cijene su formirane i one su više u odnosu na prošlu godinu od 10 do 15 posto. To je zajednički dogovor velikih hotela u Neumu. Postoji mogućnost da neki manji hotel izađe iz tog dogovorenog okvira, ali i to ne može biti veće povećanje od možda 20 posto - kazao nam je Butigan.

Naravno, i cijene u ugostiteljskim objektima, prije svega hrane, više su za dvadesetak posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.