open-navfaktor-logo
search
Žestoki sukobi
Devet Palestinaca ubijeno, među njima i troje djece, u raketnom napadu Izraela na Gazu
Izraelska vojska rekla je da je započela uzvratne zračne udare na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze, budući da je Hamas potvrdio da je jedan od njenih zapovjednika ubijen.
10.05.2021. u 20:04
get url
text
Palestina
Palestina

- Počeli smo, a ponavljam i započeli, napadati vojne ciljeve u Gazi - rekao je glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus novinarima nakon što je Hamas ispalio raketnu salvu prema Izraelu, uključujući Jeruzalem.

Conricus je potvrdio da su izraelske snage gađale "vojnog operativca Hamasa", dok su izvori Hamasa u Gazi potvrdili za AFP da je jedan od njegovih zapovjednika ubijen.

Hamas je rekao da je ispalio rakete na Izrael, aktivirajući sirene upozorenja u Jerusalemu i blizu granice s Gazom, kao odgovor na povrede više od 300 Palestinaca nakon racije izraelske policije na kompleks džamije Al-Aksa.

Izrael je također izveo raketni napad na sjeveru Gaze, u kojem je najmanje devet Palestinaca ubijeno a nekoliko ih je ranjeno, saopćilo je Ministarstvo zdravstva u Gazi. Među žrtvama je troje djece, rekao je jedan svjedok za Al Jazeeru.

Hamas, grupa koja kontroliše pojas Gaze, dala je Izraelu ultimatum da odbaci svoje snage u Al-Aksi i drugoj jerusalemskoj tački do 18 sati. (1500 GMT).

Abu Obeida, glasnogovornik Hamasova vojnog krila, rekao je da je raketni napad odgovor na ono što je nazvao izraelskim zločinima i agresijom u Jerusalemu.

- Ovo je poruka koju neprijatelj mora dobro razumjeti - rekao je.

Zaprijetio je novim napadima ako Izrael ponovno napadne kompleks Al-Aksa ili izvrši deložaciju palestinskih porodica istočnom Jerusalemu.

Organizatori židovskog nacionalističkog marša Starim gradom otkazali su događaj pozivajući se na policijska ograničenja, ali mnoštvo će se i dalje okupljati kod Zapadnog zida.

- Pohod zastava je otkazan -  rekla je fondacija Am Kalavi koja organizira procesiju Dan Jerusalema, godišnja zastava Dana Jerusalema Mart obilježava dan kada je Istočni Jerusalem bio ilegalno okupiran 1967. godine – potez koji većina međunarodne zajednice nije prepoznala.

Objava je uslijedila nakon što je policija prisilila učesnike marša da promijene rutu i izbjegnu ulazak u Stari grad kroz tačku Vrata Damaska.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.