open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Direktor firme iz Bijeljine Mile Đurić optužen za poreznu utaju blizu 400.000 KM
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu kojom je optužen Mile Đurić, rođen 1977. godine u Zenici, nastanjen u Bijeljini, osnivač, direktor i ovlašten za zastupanje preduzeća Bistrik d.o.o. Bijeljina, državljanin BiH i Srbije.
14.11.2023. u 15:16
get url
text

Optuženi se tereti da je, kao direktor i vlasnik navedenog preduzeća, ostvario oporezivi promet u iznosu od 2.348.721,69 KM, koji je propustio evidentirati u poslovnim knjigama firme uključujući knjigu izlaznih faktura, odnosno dao je lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, tako što nije ostvarenu realizaciju zaliha dobara u navedenom iznosu evidentirao na odgovarajućim kontima firme, pa je prilikom kontrole utvrđen manjak zaliha robe u navedenom preduzeću.

U optužnici se navodi da je optuženi nezakonitim radnjama izlazni PDV u ukupnom iznosu od 398.366,44 KM i prihod po istom prometu propustio prikazati u knjigovostvenim evidencijama firme Bistrik d.o.o. Bijeljina, te ih propustio prikazati, obračunati i prijaviti Upravi za indirektno oporezivanje BiH, pa je tako izbjegao plaćanje izlaznog PDV-a u iznosu od 398.366,44 KM u kojem iznosu je oštetio Budžet BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare. Tokom postupka, Tužilaštvo BiH će tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 398.366,44 KM. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.