open-navfaktor-logo
search
FIPA
Dodijeljena priznanja najznačajnijim stranim investitorima u BiH
Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) i ove godine tradicionalno je u Sarajevu organizovala manifestaciju Izbor najznačajnijeg stranog investitora za 2019. godinu.
27.02.2020. u 13:10
get url
text

Tako je priznanja u izboru za 2019. godinu dobilo sljedećih deset firmi: Ella Textile d.o.o. Calzedonia Group – Bosanska Gradiška, HIK-SM d.o.o. – Sanski Most, dm drogerie markt d.o.o. – Sarajevo, Bosmal Arjaan by Rotana – Sarajevo, Eastern Mining d.o.o. – Sarajevo, Delta Real Estate – Banja Luka, PASS d.o.o. – Bijeljina, PMP Jelšingrad a.d. – Bosanska Gradiška, Elsta Mosdorfer Bosnia – Živinice i Sinkro d.o.o. – Sarajevo.

- Cilj je da afirmišemo ljude, koji su najviše uložili, koji su otvorili najviše radnih mjesta, jer je prošla godina bila rekordna po investicijama u BiH. Naš rezultat je bio 861 milion za devet mjeseci po zvaničnim rezultatima Centralne banke BiH. Očekujemo da se saberu rezultate za posljednja tri mjeseca, oktobar, novembar i decembar. Sve su pretpostavke da ćemo preći milijardu maraka u prošloj godini što su rekordne investicije u BiH u istoriji. Naročito od 2008. kada smo imali veliku ekonomsku krizu, mi smo prva poboljšanja imali u 2017. na 800 miliona - rekao je Gordan Milinić, direktor FIPA-e.

On je dodao da se radi o zboru svih investicija manjih i većih, te da će zbir od preko milijardu KM biti veliki uspjeh. Prema njegovim riječima nagrađeno je deset firmi koje su veoma uspješne, te da su investirale u rasponu od pet do 50 miliona KM.

- Turizam je najinteresantniji. Zatim metalna industrija, razne vrste proizvodnji, proizvodni sektor i također moramo istači da interes veliki postoji za energetiku, ali te rezultate ne vidimo toliko u prošloj godini. Oni se konstantno provlače i neprekidno se nešto investira i očekujemo tu u ovoj godini neke veće investicije - naglasio je Milinić, te pojasnio da svi investitori pokazuju interes za reinvestiranje:

- To je veoma značajno kako za njih, tako i za našu državu, jer to daje stimulans novim potencijalnim investitorima, koji kada vide da se tu ulaže stiču ispravan utisak da se u BiH može dobro raditi, dobro zaraditi i profitirati - rekao je.

FIPA ovom manifestacijom želi odati priznanje stranim investitorima, te im se zahvaliti na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju BiH, zapošljavanju bh. građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu njihovih ulaganja.

BiH nastavlja pozitivan trend kada je u pitanju porast direktnih stranih investicija. Naime, u prvih devet mjeseci 2019. godine prema podacima CB BiH realizovano je 861,1 miliona KM direktnih stranih investicija u BiH, što je već nadmašilo iznose investicija u 2017. i 2018. godini, koje su sa oko 800 miliona KM bile rekordne u posljednjih desetak godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.