open-navfaktor-logo
search
U jeku agresije na Gazu
Dok žene širom svijeta slave 8. mart, Palestinke se bore za preživljavanje i živote njihove djece
Širom svijeta danas se obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena. Dok žene širom svijeta slave svoj dan, Palestinke u Pojasu Gaze bore se za opstanak.
08.03.2024. u 09:08
get url
text

Blokada i napadi koje Izrael izvodi od 7. oktobra prošle godine na Pojas Gaze, natjerali su sve Palestince, posebno žene, da se bore s teškim uvjetima kako bi preživjeli.

Dok se širom svijeta obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena, Palestinke pokušavaju nastaviti život uz bol zbog gubitaka najmilijih.

Palestinka Safaa Salah (24) rodila je djevojčicu nakon teškog poroda, u noći kada je izraelska vojska 12. februara izvela zračni i kopneni napad na grad Rafah, u kojem su ubijene deseci Palestinaca.

FOTO: AA

Salah, koja se sklonila u grad Rafah iz izbjegličkog kampa Jabalia, bori se da podigne svoju kćerku, kojoj je dala ime Vatin.

Međunarodni dan žena prvi put je obilježen 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na osnovu Deklaracije koju je donijela Socijalistička partija te zemlje.

Od 1975. Ujedinjene nacije (UN) zvanično obilježavaju 8. mart kao Međunarodni dan žena.

Međunarodni dan žena je ujedno i prilika da se ukaže na nasilje nad ženama, nejednakost spolova i zatraže veća prava za žene u zemljama u kojima to nije slučaj. Često na ovaj dan bivaju organizirane i protestne šetnje putem kojih žene, ali i borci za ljudska prava općenito, nastavljaju borbu za emancipaciju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.