open-navfaktor-logo
search
Nastavljena ofanziva
Dronom pogođena vojna baza na Krimu, Ukrajinci vjeruju da su probili najtežu liniju ruske odbrane
 Ukrajinska vojna obavještajna agencija GUR saopćila je da je u ukrajinskom napadu dronom pogođena ruska vojna baza duboko unutar okupiranog Krima, dok su stanovnici prijavili žrtve, eksplozije i zatvorenu cestu.
26.08.2023. u 12:20
get url
text

Rusija je u petak ujutru javila o jednom od najvećih koordiniranih ukrajinskih zračnih napada do sada na teritoriju pod njezinom kontrolom, ali je navela da su sustavi protuzračne odbrane oborili sva 42 drona koji su napadali Krim prije nego što su uspjeli postići ciljeve.

Ukrajinski obavještajni dužnosnici, međutim, naveli su da je u napadu pogođena ruska 126. brigada obalne obrane sa sjedištem u Perevalnom, udaljenom postupno više od 200 kilometara od teritorije pod ukrajinskom kontrolom.

- Potvrđujemo da je došlo do pogotka - rekao je portparol GUR-a Andrwj Jusov, prenosi ukrajinski medij Liga.Net.

Stanovnici Perevalnog, objavljujući u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, naveli su da su se čule eksplozije iz vojne baze i tvrde da ima žrtava. Reuters, čije navode prenosi Fena, nije mogao neovisno provjeriti izvještaje.

Ranije je saopćeno kako ukrajinske snage vjeruju da su probile najtežu liniju ruske odbrane na jugu i da će sada moći brže napredovati, izjavio je za Reuters komandant koji se bori na jugu, prenosi Fena.

Ukrajina je pokrenula kontraofanzivu u junu, ali dobro pripremljene ruske odbrambene linije ojačane minskim poljima usporile su njeno napredovanje prema jugu i Azovskom moru.

Ukrajinske snage saopćile su u srijedu da su podigle nacionalnu zastavu u naselju Robotin u južnoj regiji Zaporožje, desetak kilometara južno od grada Orihiva na liniji fronta.

- Ne zaustavljamo se ovdje - kazao je komandant koji je poveo neke od vojnika u Robotinu i koji koristi borbeni nadimak "Kombat".

- Sljedeći je grad Berdjansk, a onda još. Odmah sam jasno stavio do znanja svojim borcima - naš cilj nije Robotin, naš cilj je Azovsko more - kazao je.

Robotin je udaljen stotinjak kilometara od Berdjanska, luke na obali Azovskog mora, i 85 kilometara od strateškog grada Melitopolja. Oba su okupirana od ruskih snaga nakon potpune invazije Moskve u februaru prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.