open-navfaktor-logo
search
Masovni odlazak
Egzodus radne snage iz BiH: Čeka li nas vrijeme kada će konobar biti Nepalac, a građevinar Vijetnamac
Prema podacima Unije za održivi povratak Bosne i Hercegovine, našu državu je u 2021. godini napustilo 170.000 stanovnika, skoro koliko ima Banja Luka. 
09.06.2022. u 17:03
get url
text

VEZANI TEKST - U BiH oko 1,5 milion radno sposobnih ni ne traži posao: U čemu je problem?

Trend odlazaka mladih, radno sposobnih Bosanaca i Hercegovaca, vozača, zanatlija, trgovaca, konobara... predstavlja sve veći problem poslodavcima. No, u Udruženju poslodavaca Federacije BiH smatraju da postoji još nekoliko razloga zbog čega je problem sa nedostatkom radne snege sve izraženiji.

- Imamo pomalo iščašenu situaciju da se na biroima za zapošljavanje nalazi na desetke hiljada ljudi, a da istovremeno u privredi nemamo dovoljno radnika. Šta je u pitanju?

Prije svega, ti podaci nisu ažurirani, mnogi sa tih spiskova su već zaposleni u Njemačkoj, Austriji... Naravno, postoji određen broj ljudi koji neće da radi, odnosno bira posao. Došli smo u situaciju da se posao bira kao što je to slučaj u bogatim zemljama Evropske unije. Vjerovatno će biti onih koji će reći "kako tako može govoriti", ali to je činjenica - kaže za Faktor Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH. 

VEZANI TEKST - Za njih nema mjesta: Zašto čak 154.000 nezaposlenih duže od dvije godine traži posao

Smatra da je problem sistemske prirode.

- Imamo neadekvatno školstvo koje nije usklađeno sa potrebama tržišta i privrede. Istovremeno, obrazovni proces nije kvalitetan i zato će na prostor cijele države sve više biti stranih radnika, kako iz okruženja, tako i iz dalekih destinacija, recimo zemalja Azije. Prije nekoliko dana kolega je bio u Zagrebu i u jednom tamošnjem kafiću naišao je na konobara Indijca. 

I mi smo nekome taj željeni "zapad". Nedostaje nam građevinara, veliki je manjak radnika u industriji. Recimo, drvna industrija je najbrže rastuća grana privrede, mogla bi imati duplo veći učinak i izvoz, ali nema radnika  - ističe Pandurević.

VEZANI TEKST - U FBiH najtraženiji informatičari, ekonomisti i mašinski i građevinski inženjeri

Naglašava kako se poslodavci suočavaju s birokratskim problemima.

- Imamo državni zakon o zapošljavanju stranaca koji se dodatno reguliše podzakonskim aktima na nižim nivoima. Evo, u FBiH mjesecima se borimo da Federalni zavod za zapošljavanje promijeni neka uputstva, ali bez uspjeha.

Niko ih ne može natjerati da rade svoj posao. S druge strane, u bh. entitetu Republika Srpska postoji agencija za zapošljavanje stranaca, pa poslodavci iz FBiH u RS-u dolaze do radnika, što je pomalo apsurdno - stava je naš sagovornik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.