open-navfaktor-logo
search
Mogućnosti za saradnju
Erdogan se sastao s Muskom u New Yorku i pozvao ga u Tursku
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se sinoć u New Yorku sa čelnikom Tesle Elonom Muskom, pozvavši ga u Tursku i zatraživši od njega da tamo otvori Teslinu sedmu fabriku.
18.09.2023. u 11:02
get url
text

Sastanak je održan u Turskoj kući, impozantnom neboderu Turkevi na Manhattanu, gdje je Erdogan informirao čelnika Tesle i SpaceX-a Maska o tehnološkim ostvarenjima i napretku koje Turska provodi posljednjih godina.

Iz Direkcije za komunikacije su saopćili da je Erdogan pozvao Teslu da osnuje svoju sedmu fabriku u Turskoj.

- Predsjednik Erdogan je izjavio da bi se mogućnosti za saradnju sa SpaceX-om mogle kreirati u okviru Turskog svemirskog programa i pozvao je Muska na Teknofest koji će se održati u Izmiru - navodi se u saopćenju.

Musk je zauzvrat rekao da mnogi turski dobavljači već rade sa Teslom i da je Turska među najvažnijim kandidatima za sljedeću fabriku.

Kao odgovor na ponudu predsjednika Erdogana o saradnji sa SpaceX-ovom satelitskom uslugom Starlink, kao i u području umjetne inteligencije, Musk je rekao da žele sarađivati s turskim vlastima.

Erdogan je tokom sastanka spomenuo i uspjeh Turske u proizvodnji bespilotne letjelice (UAV) Bayraktar TB2, dok je Musk odgovorio rekavši da je svjestan interesa svijeta za bespilotne letjelice Bayraktar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.